21. märts 1996 kell 22:00

Välisinvestoreid paelub Eesti endiselt

1994. aasta lõpuks oli Eestisse tehtud välisinvesteeringute kogumaht 471 miljonit USA dollarit (5,9 mld krooni). Investeeringutelt ühe elaniku kohta on Eesti Ungari ja T?ehhi järel kolmas riik Kesk- ja Ida-Euroopas.

Investeeringuid soodustavad tegurid Eestis on eile esitletud käsiraamatu järgi rahvastiku kõrge haridustase, avatud ja stabiilne majandus ning paiknemine Venemaa, Saksamaa, Skandinaavia riikide ja Poola läheduses. Riskidena tuuakse välja inflatsiooni, mis võib muuta kohaliku laenuressursi kalliks.

Väljaande koostaja, välisministeeriumi poliitikaosakonna nõuniku Heikki Vallaste sõnul on enamik käsi-raamatus toodud andmeid esitatud eelmise aasta aprilli seisuga, kuid osa materjali õnnestus toimetamise käigus täpsustada.

«Käsiraamatu lõplikust variandist jäid mõned osad välja, kuna OECD-l on oma standardid,» märkis Vallaste.

Tema sõnul jättis OECD välja arvamused, mida on Eesti kohta avaldanud rahvusvaheline valuutafond, maailmapank ja teised rahvusvahelised organisatsioonid, võrdlusandmed teiste riikidega ning poliitilised küsimused.

Välisinvesteeringute agentuuri peadirektori Jüri Sakkeuse sõnul ilmub aprilli keskel agentuuri oma väljaanne «Invest in Estonia». «Seal saame ennast ise rohkem kiita,» väitis Jüri Sakkeus.

Hetkel kuum