31. märts 1996 kell 22:00

Pankrotis Ääsmäe ärikeskusel 12 mln võlgu

29. märtsil, pankrotistunud hulgimüügifirma ASi Ääsmäe Ärikeskus võlausaldajate esimesel koosolekul, taandasid Ühispanga ja Põhja-Eesti Panga esindajad Harju maakohtu määratud pankrotihalduri, võlanõuded kasvasid 10 miljonilt 12 miljonile kroonile.

Harju maakohus kuulutas Ääsmäe ärikeskuse pankroti välja 29. veebruaril 1996, pankrotihalduriks määrati Arvo Rodi. Reedel peetud võlausaldajate koosolekul tegid Ühispank ja PEP ettepaneku asendada kohtu määratud pankrotihaldur Andres Hermetiga.

Kohtunik Margo Klaar ütles, et tal on nüüd kümme päeva aega otsustada, kes määrata uueks halduriks.

ASi Ääsmäe Ärikeskus suuremail võlausaldajatel -- Ühispangal ja PEPil -- on nõudeid kokku 8 mln krooni ulatuses. Paarikümnel väiksemal võlausaldajal on nõudeid paari miljoni ringis. Võlausaldajate koosoleku eel esitas oma ligi kahemiljonise nõude ka maksuamet. Täpsustamata andmetel on seega ärikeskus võlgu 12 miljonit.

Ärikeskuse pankrotimenetluse algatas aktsiaselts ise, sest võlad olid üle pea kasvanud ja üldine majanduslik seis vilets. ASi Ääsmäe Ärikeskus juhatuse esimees Andres Kasemaa on põhjendanud pankrotistumist väitega, et hulgilaona kasutatud hoone oli liiga suur ja selle majandamine läks liiga kalliks. ÄP

Hetkel kuum