22. mai 1996 kell 22:00

Kalev võtab ligi välisinvestori

Alates tänasest kuni 14. juunini müüb erastamisagentuur kümnekroonise nominaalhinnaga Kalevi vähemusaktsiaid EVPde eest 1,15 miljoni krooni väärtuses.

«See, et me pärast vähemusaktsiate avalikku müüki aktsiakapitali laiendame, ei lähe vastuollu ühegi seadusega,» kinnitas ASi Talinvest projektijuht Priit Kotkas. Tema sõnul ei ole selles midagi ebakorrektset, kui alles vähemusaktsiate avaliku müügi eelõhtul näiteks 45% Kalevi aktsiate omanikuks pürgijat teavitatakse, et tegelikult saab tema osa olema oluliselt väiksem.

Erastamisagentuuri pressiesindaja Silva Männiku sõnul ei saa Talinvest enne vähemusaktsiate müüki Kalevi aktsiakapitali suurendada. Pärast aga ei ole erastamisagentuuril enam mingit sõnaõigust, märkis Männik.

«Oletame, et meil õnnestub osta 35% aktsiatest, pärast aga selgub, et meile kuulub vaid 20% aktsiatest,» kommenteeris aga Pindi Investi juhatuse esimees Rein Kilk ASi Talinvest toimingu korrektsust. «Kui nüüd luuakse pretsedent, hakkavad edaspidi kõik nii toimima,» kinnitas ta.

ASi Aredato juhatuse esimees Tõnu Nuude nentis, et Talinvest käitub vähemusaktsiate ostjate suhtes ebaausalt. «Tänase seisuga Aredato Kalevi aktsiate ostmisel osaleda ei kavatse, aga seis võib muutuda,» lisas Nuude.

ASi Pindi Väärtpaberid analüütik Aigar Ojaots võrdles Kalevi aktsiaid Tallinna kaubamaja, Hansapanga ja Saku õlletehase aktsiatega: «Järelturust oleneb kõigi väärtpaberiturul tegutsejate huvi aktsiate vastu ning on oht, et tekib ülenõudlus, mis aktsiate hinna liiga üles lööb.»

Talinvesti projektijuht Priit Kotkas ei soovinud aktsiate hinda prognoosida. AS Talinvest ise erastamisel osaleda ei saa, kuna see on erastamislepinguga keelatud.

Ojaotsa sõnul võibki aktsiate müümist strateegilisele investorile tõlgendada kui osalist keelu ignoreerimist.

AS Talinvest omandas 55% ASi Kalev aktsiatest erastamisagentuuri otsuse kohaselt 56 miljoni krooni eest 8. septembril 1995, kohustudes investeerima kolme aasta jooksul 55 miljonit krooni ning säilitama 700 töökohta. 1995. aastal oli Kalevi kasum 7,5 miljont krooni ja käive 238 miljonit krooni.

Kotkase sõnul on tegevusrõhk praegu Venemaa turu ekspordivõimaluste määratlemisel.

Hetkel kuum