17. oktoober 1996 kell 22:00

Tipparstide palk tõuseb

Meditsiinitöötajate palk on Rüütmanni sõnul tõusnud, kuna raviasutused on hakanud end paremini majandama. Ta väitis, et tõele ei vasta informatsioon, nagu teeniksid tipparstid keskmiselt 12 000 krooni ja rohkem kuus.

«Võib-olla mõni üksik saab sellist palka,» lisas ta samas. «Aga see pole reegel, kuna haigla eelarve ei pea sellele vastu.»

Kui tervishoiuasutuse eelarves hakkab palgafond jõudma haigla eelarvest 60 protsendi ligi, tekivad Rüütmanni sõnul raskused majandamisega.

Rüütmann ei osanud öelda, kui paljud raviasutused on endale lubatust suurema palgafondi koostanud. Halva näitena tõi ta aga Rakvere haigla, kus on ligi kümne miljoni krooni suuruse võla kõrval kulutatud palgafondile ligi 70 protsenti riigilt saadud rahast.

Keskhaigekassa direktori Toivo Leemetsa sõnul pole ka keskhaigekassas täpset arvestust, kui mitmes raviasutuses ületab palgafond Eesti keskmise, mis on 50--58 protsenti raviteenusteks ettenähtud summast. Üksikud erandid, kus palgakulu ületab tunduvalt keskmist, tulevad tema sõnul välja seoses tõsisemate majandusprobleemidega.

Sotsiaalministeeriumis koostatud esimese poolaasta ülevaade näitab, et Tallinnas on riiklike ja munitsipaalraviasutuste töötajate keskmine töötasu 3052 krooni kuus, Harjumaal 2733 ja Tartus 2633 krooni kuus. Keskmine töötasu riigi- ja munitsipaalraviasutustes töötavatel inimestel on 2681 krooni. Arstide keskmine kuupalk on Tallinnas 5020, Harjumaal 4549 ja Tartus 3907 krooni.

Hetkel kuum