31. oktoober 1996 kell 22:00

AS Varahaldur nõuab käibemaksu tagasi

Ake Andressoole kuuluval ühemehefirmal Varahaldur oli elamuühistuga Kaarna suusõnaline kokkulepe, et firma ehitab Tallinnas Kaarna tänavale ridaelamu. Maa-amet andis eelmisel aastal ehituse algjärgus krundi hoonestusõiguse ühistule Kaarna. Tänavu septembris vormistati hoonestusõiguse lepingud ümber Varahalduri nimele.

Veebruaris esitas Varahaldur Tallinna maksuametile taotluse 1,7 miljoni krooni enammakstud käibemaksu tagasisaamiseks. Tallinna maksuamet taotlust ei rahuldanud.

«Maksuametil puuduvad andmed, et Varahaldur ehitas maja ning ostis kaupu ja teenuseid oma ettevõtluse tarbeks,» lausus kohtus riigi maksuameti käibemaksutalituse juhataja Sirje Pulk. Ta täpsustas, et vastavalt maksuseadustele on ettevõtluse tarbeks ehitamine näiteks tootmishoone, mitte elumaja rajamine. Ehitis pole Pulga sõnul käibemaksu mõistes kaup ja selle edasimüümisel ei tohi käibemaksu nii või teisiti maha arvata.

Pulga sõnul pole Varahaldur oma teenuseid kellelegi edasi müünud, seega pole firmal põhjust ka käibemaksu tagasi saada. «Varahaldur ei ehitanud elamut oma tarbeks, st kaupade ja teenuste müügiks, vaid lihtsalt finantseeris ehitust,» on Pulga seisukoht.

ASi Varahaldur kohtus esindanud maksunõunik Enn Roose väitis, et ridaelamut hakati ettevõtluses kasutama ja Varahaldur tegeles ettevõtluse, mitte heategevusega.

Roose kinnitas, et kuni ehitus oli pooleli, ei saanud hoonet kasusaamise eesmärgil kasutada. Valminud korterite peale on aga sõlmitud rendilepingud ja sellest tuleb ka ettevõtluse tulu, selgitas Roose.

Teine Varahalduri esindaja, vandeadvokaadi abi Sille Plink advokaadibüroost Tark & Co sõnas, et maksuamet on ekslikult leidnud, nagu poleks Varahaldur ridaelamute omanik. Maksuamet ei arvesta tema sõnul reaalsust, sest hoonestusõiguse saanud elamuühistu Kaarna ja Varahalduri vahel sõlmiti suusõnaline kokkulepe, millega Varahaldur võttis üle kõik õigused ja kohustused, mis on maja ehitusega seotud.

Halduskohus teeb oma otsuse teatavaks esmaspäeval.

Hetkel kuum