13. märts 1997 kell 22:00

Dow Jones uuendab indeksit

Samm, millega tähtsuse minetanud aktsiad asendatakse dünaamiliste aktsiatega, annab kindlasti oma osa Dow Jonesi tööstuskeskmise tõusutrendile. Indeksis väheneb nafta- ja terasefirmade aktsiate mõju ning suureneb finants-, jaemüügi, tehnoloogia- ja tarbekaupade firmade aktsiate osakaal.

Uustulnukad 30 juhtiva aktsia eliitgrupis on arvutitootja Hewlett-Packard, finantsteenuste firma Travelers Group, tervishoiu ja hügieenitooteid valmistav Johnson & Johnson ning USA suurim jaemüügifirma Wal-Mart.

Välja langevad naftakompanii Texaco, Betlehem Steel, jaemüügikompanii Woolworth ning Westinghouse Electric. Neist kolm viimast on kümnendi algusega võrreldes väärtuses langenud, samal ajal kui Dow ise on 260% võrra tõusnud.

Dow Jonesi tööstuskeskmist korrigeeriti viimati 1991. a mais. Dow Jones muudab indeksit tahtlikult harva, et garanteerida stabiilsust ja usaldusväärsust.

Kriitikud aga leiavad, et tuntuimat USA aktsiaturu indeksit ei muudeta piisavalt sageli, pidamaks sammu muutustega USA majanduses.

«Oleme tööstusettevõtteid alati olulisemaks pidanud. Nüüd on tehnoloogilised uuendused ning igat liiki teenused USA majanduse peamised edasiviijad,» ütles Paul Steiger, indeksit arvutava Wall Street Journali tegevtoimetaja. Praegu on tehnoloogiafirmadest indeksis vaid IBM.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine avaldati esmakordselt 1896. aasta mais ning esimesed 12 aastat olid indeksisse arvatud 11 tööstusettevõtte, sealhulgas üheksa raudteed, aktsiad.

Järgmisest nädalast kuuluvad Dow Jonesi alljärgnevad aktsiad: AT&T, AlliedSignal, Aluminum Co of America, American Express, Boeing, Caterpillar, Coca-Cola, Walt Disney, Chevron Dupont, Eastman Kodak, Exxon General Electric, General Motors, Goodyear Tire and Rubber, International Business Machines, International Paper, McDonald's Corp, Merck and Co, Minnesota Mining and Manufacturing, J. P. Morgan, Philip Morris, Procter and Gamble, Sears Roebuck, Union Carbide ja United Technologies. FT-BNS

Hetkel kuum