20. aprill 1997 kell 22:00

Oru tehas saab uue omaniku

Ostuhuvilise firma nime Oru pankrotihaldur Andres Kuusk ütlema ei soostunud, kinnitades vaid, et tegemist pole ei Tootsi ega Sangla turbatehasega.

Firma pakub Kuuse sõnul tehase hinnaks neli miljonit krooni ja tahab Orul toota peamiselt tükk-turvast. Ostu rahastajad on Kuuse kinnitusel pärit Eestist.

Oru turbaväljade vastu on suurt huvi üles näidanud ka Soome suurim turbatootja OY Vapo. ASi Tootsi Turvas nõuniku Arvo Lubergi ütlust mööda on Vapo teinud ka Tootsile ettepaneku, et saada osa nende tootmisväljadest rendile.

Kuuse sõnul kohtub ta sel neljapäeval ühe Belgia firmaga, kes on samuti huvitatud Oru turbaväljade rentimisest.

Keskkonnaministeerium on pankrotihaldurile lubanud pikendada Oru kombinaadi turbakaevandamisluba ka tehase uue omanikuga. Kaevandamisluba lõpeb selle aasta lõpul ja seda pikendatakse siis 25 aastaks, rääkis Kuusk.

Reedel toimus Oru turbakombinaadi võlausaldajate nõuete kaitsmise koosolek, kus kaitsti 5,8 miljoni krooni ulatuses eelisnõudeid. Eelisnõuded kuuluvad Oru endisele lepingupartnerile Söder Energi AB-le ja ASile Horvadek, vastavalt 580 000 ja 5,8 miljonit krooni. Horvadekile on võla katteks panditud kogu tehase vara.

Oru turbakombinaadile on esitatud 30 nõuet väärtuses 41,4 miljonit krooni, esitamata on 26 miljoni krooni eest nõudeid.

Hetkel kuum