Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Saku õlletehas ei taha olla börsil

  «Meil on vastu võetud majandustulemuste avalikustamise kord, mis näeb ette nende esitamise kaheksa kuu järel ja aasta lõppedes,» põhjendas Remmel börsi noteerimiskomisjoni nõuete mittetäitmist. Tallinna väärtpaberibörs on otsustanud peatada kauplemise nende vabaturu ettevõtete aktsiatega, kes pole 5. juuniks esitanud börsile oma esimese kvartali majandusaruannet.
  Tallinna börsi noteerimiskomisjoni liige, Ühispanga Tallinna kontori direktor Riho Rasmann ütles, et noteerimiskomisjoni põhiseisukoht on, et firmade jaoks kehtivad ühtsed reeglid. «Vabaturu ettevõtted kasutavad börsisüsteemi eeliseid, aga nad polnud seni teistega võrdses situatsioonis,» selgitas ta avalikustamise reeglite muutmist.
  Rasmanni sõnul peaks kauplemine Saku õlletehase aktsiaga lõppema börsil juuni teisel nädalal. Seejärel jätkub kauplemine õlletehase aktsiaga väärtpaberite keskdepositooriumi kaudu.
  Cardo Remmel ütles, et ta ei näe vajadust ettevõtte nõukogu praegu kokku kutsuda. Õlletehase nõukogu tuleb börsil kauplemise jätkamise küsimuse juurde tagasi sügisel korralisel nõukogu koosolekul. «Suuraktsionäridele pole kauplemise peatamine mingi suur asi, nagu kardaks nad aktsiahinna langemise pärast,» sõnas Remmel. Ta lisas, et õlletehase nõukogu liikmed on olukorrast teadlikud.
  Väärtpaberimaaklerid kritiseerivad Saku õlletehase otsust ja ennustavad, et tänasest algab õlletehase aktsia suur müügilaine. «Hetkel on arusaamatu, miks on informatsiooni avalikustamine võimatu,» lausus HF Kapitali ASi juhataja Margus Uudam. Tema sõnul on mitmed investorid juba alustanud õlletehase aktsiate müümist, kuna suurema õlleaktsiisi ja info avalikustamata jätmise tõttu pole selge, mis saab aktsiast edasi. Viimase kuuga on õlletehase aktsia hind langenud 43,5 kroonilt 38 kroonile.
  Äripäeva aktsiaanalüütik Toomas Truuverk ütles, et õlletehase aktsia hind on kukkunud juba pikemat aega ja sellega pole toimunud mingit kauplemist. Saku õlletehase aktsia on esimene börsil noteeritud aktsia, mille hind on võrreldes aastataguse perioodiga langenud.
  Cardo Remmel prognoosis, et väikeaktsionärid, kes on ostnud Saku õlletehase aktsiaid pikaajalise investeeringuna, jätavad oma aktsiad alles; kes on aktsiatega spekuleerinud, neile pakub see aktsia edaspidi vähem huvi.
  «Ma ei näe, kes seda aktsiat ostaks,» lausus Toomas Truuverk. Ta põhjendas, et õlletehases on väga suur osalus tuumikinvestoril ja väikeinvestoritele kuuluvad 25 protsenti aktsiatest ei sunni tuumikomanikku nendega arvestama. Truuverk leidis, et nii väheaktiivsel aktsial pole mõtet sügisel börsile tagasi tulla.
  Margus Uudam kinnitas samuti, et Saku õlletehase aktsia muutub edaspidi vähelikviidsemaks, kuna investoritel puudub tema kohta hinnainfo. «Selge, et müügipakkumine viib hinna alla ja pole põhjust, miks ta peaks tõusma keskdepositooriumi kaudu kauplemisel,» lisas ta.
  Uudam leidis, et majandustulemuste avalikustamine ei tohiks Saku õlletehasele suuri probleeme kaasa tuua. Ta lisas, et kui ettevõtte aktsiad on börsil, tuleb ka börsi nõudmistega arvestada.
  Cresco Väärtpaberite ASi juhataja Sulev Raik ütles, et otsusega mitteavalikustada oma majandusnäitajaid saadab üks osa aktsionäridest vähemuse piltlikult ukse taha.
  Cardo Remmel väitis, et esimese kvartali majandustulemuste avalikustamata jätmine pole seotud aprillis riigikogus vastu võetud seadusega, millega aktsiisimaks Saku õlletoodangule tõuseb võrreldes teiste Eesti tootjatega 1. juulist pool krooni õlleliitri kohta. «See on omaette küsimus,» kinnitas Remmel.
  Eelmisel aastal oli Saku õlletehase toodangu maht 26 miljonit liitrit õlut, kõrgem aktsiisimäär rakendub tehastele, kelle aastatoodang ületab 20 miljonit liitrit.
  Remmel ütles eile, et ta ei saa kommenteerida õlletehase selle aasta esimese kvartali majandustulemusi, kuna tal ei ole õigust neid avaldada. «See, et nad on halvad, poleks olnud põhjus neid mitte avalikustada,» väitis ta. Ainus, mida Remmel oli nõus ütlema, oli see, et õlletehase müük oli esimeses kvartalis parem kui eelmise aasta samal perioodil.
  Saku õlletehase netokäive oli 1996. aastal kokku 363,24 mln krooni ja puhaskasum 27,3 mln krooni, mis oli 2,4 mln vähem kui 1995. aastal. Õlletehase turuosa Eestis on ettevõtte enda andmetel 50 protsenti. Ettevõtte suuromanik on Baltic Beverages AB.
 • Hetkel kuum
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meedialiit kaitses europarlamendis Eesti väljaandjaid Google’i ja Facebooki vastu
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Varsti avatav Baltimaade suurim spordipood hakkab töötajaid otsima Vaata, palju uues poes müüjatele palka pakutakse
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.