22. juuli 1997 kell 22:00

Lätis uus valitsuskriis

Viimati ehk esmaspäeval soovitas Andris ?kele tagasi astuda transpordiminister Vilis Kri?topansil, kes tema sõnul on küll hea minister, kuid kes erafirmade juhatustes tegutsedes on eiranud korruptsiooniseadust. Varem on sama süüdistuse alusel juba tagasi astunud põllumajandusminister Roberts Dilba, tervishoiuminister Juris Vinkelis ja kultuuriminister Rihards Piks. Lisaks on Talsi tragöödia pärast, mis nõudis kaheksa lapse elu, tagasi astunud siseminister Dainis Turlais.

Eile informeeris peaminister ?kele oma otsusest valitsuses esindatud parlamendifraktsioonide koostöönõukogu ja esitas valitsuse korrastamise plaani. Ta soovitas erakondadel nimetada 4. augustiks oma kandidaadid vakantsetele ministrikohtadele ning kutsuda 6. augustil kokku erakorralise parlamendiistungjärgu, kus kandidaadid pandaks hääletusele.

Valitsuse korrastamise plaan näeb ühtlasi ette, et välisministeeriumil tuleb kümne päeva jooksul esitada konkreetne tegevuskava, kuidas elavdada kõnesoleva ministeeriumi ja diplomaatide tööd nii, et Läti suudaks detsembris samuti pääseda Euroopa Liidu tippkohtumisel määratavate ELi laienemise esimese laine riikide hulka, kust Euroopa komisjon Läti esialgu välja jättis.

Läti koalitsioonivalitsusse kuuluvate erakondade esindajad kinnitasid eile, et nad on valmis peaministri esitatud valitsuse korrastamise plaani arutama. Nii Läti Tee, Isamaale ja Vabadusele kui ka demokraatliku partei Peremees (Saimnieks) esindajad ütlesid, et peaministri plaan arutatakse erakondade foorumitel läbi.

Isamaale ja Vabadusele juht Janis Straume väitis, et isiklikult on ta plaani vastu, kuid ootab ära oma erakonna otsuse. BNSi usutluses arvas ta, et tuleks moodustada poliitiliselt vastutava peaministriga valitsus.

Läti Tee esimees Valdis Birkavs leidis, et «eksperiment» poliitiliselt sõltumatu peaministriga, kes kasutab ära erakondadevahelisi vastuolusid, on ajanud riigi ja valitsuse ummikusse. BNS-ÄP

Hetkel kuum