Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised välismaalt

    Euroopa suurim paberitootja, Soome UPM-Kymmene teatas läinud nädalal, et loob strateegilise liidu Singapuris paikneva kvaliteetpaberi tootjaga Asia Pacific Resources Holdings (APRIL) kvaliteetpaberi tootmiseks Euroopas ja Aasias.
    Liit saab teoks aasta lõpus ja põhineb kahel ühisfirmal.
    UPM-Kymmene põhjendas liidu loomist juurdepääsu saamisega kiirelt arenevale Aasia kvaliteetpaberi turule. Aasia kvaliteetpaberi turgu ennustatakse sajandivahetuseks kasvavat kolme miljoni tonni võrra.
    Kymmene tippjuhi Juha Niemela sõnul aitab partnerlus suurendada firma kasumit mõlemal kontinendil ning kiirendada kvaliteetpaberi tootmise konsolideerimist Euroopas, kus valitseb tootmisvõimsuste ülejääk.
    Kymmenele hakkab kuuluma 70% Euroopas paiknevast tootmisüksusest ning APRIL saab 70% Aasia tehasest.
    Euroopasse loodavast ühisfirmast saab Euroopa suurim kvaliteetpaberi tootja, mille tootmismahuks planeeritakse 1,7 miljonit tonni paberit ja 460 000 tonni tselluloosi. UPM-Kymmene Fine Paper nimelisse ettevõttesse hakkavad kuuluma Kymmene kvaliteetpaberit tootvad allüksused, Saksamaal asuv Nordland Papier ja Soomes asuv Kymi.
    New Yorgi börsil noteeritud Aasia juhtiv paberitootja APRIL toob partnerlusse kaasa oma ehitusjärgus olevad tehased Sumatral, Indoneesias ja Hiinas, mis peaksid valmima tänavu ja järgmisel aastal. Uute tehaste koguvõimsus on üle miljoni tonni kvaliteetpaberit aastas. REUTER-ETA
    Paljud firmad kasutavad tarbijate ostujõu hindamiseks mobiiltelefonide müügistatistikat, sest see on usaldusväärsem kui ametlikud majanduskasvu näitajad, kirjutas ajakiri Business Central Europe.
    Seos mobiiltelefonide ja majanduskasvu vahel on eriti kasulik Kesk- ja Ida-Euroopas, kus varimajanduse osatähtsus on väga suur ning täpset majanduskasvu on raske mõõta.
    Mobiiltelefonide juurdekasv Kesk- ja Ida-Euroopas on olnud fenomenaalne, kusjuures ülekaalukaks liidriks on Eesti. Ainuüksi tänavu aasta esimesel poolel kasvas mobiiltelefoniomanike arv Eestis kaks korda -- 8,4% võrra.
    Ungari näitaja on 5,6%, järgnevad T?ehhi 3,2, Leedu 2,1, Läti 1,8, Poola 1,2, Slovakkia 1,1 ja Bulgaaria 0,5%ga.
    Ajakirja Mobile Communikations andmetel oli Eestis juulis mobiilikasutajaid 6,15% elanikkonnast, Ungaris 5,96%, Lätis 1,8 ja Leedus 2%.
    Maailma kõige «mobiilistunum» riik on Soome, kus 1. juuli seisuga kasutas mobiili 34,7% rahvastikust. BNS
    Suure Läti kondiitrivabriku Staburadze juhtkond on pidanud läbirääkimisi tuntud rahvusvaheliste finantskompaniidega, kes on ilmutanud huvi saada ettevõtte kaasomanikeks.
    Soovi ettevõttesse investeerida on ilmutanud Jaapani Nomura International ja Prantsuse pank Societe Generale.
    Staburadze erastamisel ei müüdud aktsiate kontrollpakki strateegilisele investorile. 2 mln latise põhikapitaliga ettevõtte aktsiatest pandi avalikku müüki 58,5%, 20% eraldati ettevõtte töötajatele, Latvijas Krajbanka sai 15%, pensionifond 5%, juhatus 5% ja erastamisreservi jäi 0,5% aktsiatest.
    Kondiitrivabriku esimese seitsme kuu netokäive oli 4 873 129 latti ja kasum 519 551 latti.
    Läti Vabariigi väärtpaberituru komisjoni hiljuti Riia börsi eeskirjadesse sisse viidud muudatuste kohaselt antakse põhinimekirjas olevatele ettevõtetele, kelle aktsiaemissiooni maht ei küüni 3 mln latini, kaks aastat aega selle suurendamiseks. Staburadze püüab juba praegu leida investoreid, kes tooksid ettevõttesse 1 miljon latti, suurendamaks põhikapitali. ETA
    Riias kohtuvad täna Balti ja Skandinaaviamaade ametiühingujuhid. Oodatavasti arutatakse kohtumisel peamiselt tööandjate organisatsioonide ning ametiühingute partnerlusküsimusi ning Euroopa sotsiaalharta elluviimist, ütles Läti vabade ametiühingute assotsiatsiooni esindaja.
    Ametiühingujuhid kavatsevad Riias rääkida Balti ja Skandinaavia ametiühingute koostöö laiendamise võimalustest.
    Kohtumisest võtab osa ca 35 ametiühinguliidrit Taanist, Norrast, Soomest, Rootsist, Eestist, Lätist ja Leedust. BNS
    2002. a on maailmas mobiiltelefone rohkem kui fikseeritud telefoniliine. Uut konkurentsi pakuvad Jaapani ja Korea firmad, kuid Nokia ja Ericsson säilitavad veel mitmeks aastaks liidrikoha mobiiltelefonide ja GSM-infrastruktuuride turul.
    Nii prognoosib ameerika investeerimispank Salomon Brothers oma äsjases telekommunikatsiooniala ülevaates.
    Telekommunikatsiooniala kolm turgu -- fikseeritud liinid, traadita telefonid ning andmeside -- kasvavad Salomon Brothersi hinnangul peagi kokku. Prognoosi järgi kasvab mobiilside turg eriti kiiresti Ida-Aasias, mis on eriti soodus Jaapani NBC-le ning Lõuna-Korea Samsungile.
    Salomon usub siiski, et Ericsson, Nokia ja Motorola säilitavad veel mitmeks aastaks 60--70% osa mobiiltelefonide turul. Ning et Ericsson ja Nokia koos Siemensi ja Alcateliga säilitavad oma ca 80% turuosa GSM-infrastruktuuride turul.
    Ericssoni läbimüük peaks 1998. a kasvama 25% ning 1999. a 24%. Odavnevad hinnad viivad aga alla mobiiltelefonide müügi kasumimarginaalid. Siiski peaks firma aktsia tulusus antud aastatel kasvama vastavalt 29 ja 28 protsenti. Seda prognoosi nimetab pank ise ettevaatlikuks.
    Nokiale prognoosib Salomon veelgi suuremat läbimüügi kasvu -- aastail 1998 ja 1999 vastavalt 33 ja 30 protsenti. Aktsia tulusus peaks jääma 20 ja 21 protsendi tasemele. DI
    Uutele turgudele investeerijad ennustavad, et Rumeeniast saab järgmine imeturg, kus on võimalik teenida suuri kasumeid. Entusiasmi Rumeenia turu suhtes on tõstnud valitsuse majandusreformid ja soodustused välisinvestoreile.
    «Enamik Ida-Euroopa fonde ei investeeri praegu Rumeeniasse, kuid usun, et aasta lõpuks on suur osa Rumeenia turule läinud,» ütles Foreign and Colonial Emerging Marketsi fondijuht Douglas Helfer.
    Bukarest teatas septembri alguses, et välisinvestorid lubatakse võlakirjade ja kommertspaberite turule. Sellele otsusele eelnes määrus, mis lubas strateegilistel välisinvestoritel kasumit riigist välja viia.
    Helfer usub, et Rumeenia on praegu sarnases olukorras kui Poola ja Ungari 1990. aastate alguses enne börsibuumi.
    Bukaresti börs valmistub turu kiireks arenguks ning kavatseb hakata septembri lõpus arvutama ametlikku börsiindeksit, kuhu lülitatakse kümme juhtivat aktsiat. Järgmisest nädalast tõuseb börsil noteeritud firmade arv 59ni.
    Rumeenia aktsiatega kaubeldakse ka börsivälisel turul Rasdaq. Analüütikute hinnangul on praegu suurim riskitegur kohaliku valuuta leu ebakindlus. REUTER-BNS
    Hollandi ja Euroopa suurima õlletootja Heineken NV I poolaasta majandustulemuste andmeil kasvas puhaskasum 9,8% ja ulatus 326 mln kuldnani (162,5 mln dollarit). Kasum põhitegevusest suurenes 15% ja ulatus 535 mln kuldnani.
    Heade müügitulemuste põhjuseks pidas Heineken mitmel pool Euroopas augustis püsinud ilusat suveilma ning ekspordi suurenemist USAsse ja teistesse riikidesse. Heineken prognoosib aastakasumi kasvavat rohkem kui kümme protsenti.
    Heinekeni käive kasvas esimesel poolaastal 11 protsenti, ulatudes 6,52 mld kuldnani. Kuus protsenti käibe kasvust andsid Heinekeni uued tütarfirmad -- Itaalias paiknev Birra Moretti ja Slovakkias asuv Zlaty Bazant. REUTER-ETA
    Venemaa president Boriss Jeltsin nimetas oma raadioläkituses riikliku ülesandena korrastada riigi alkoholiturg.
    Jeltsini sõnul lasti alkoholi tootmine ja sellega kauplemine käest ära ning riiklik kontroll kadus peaaegu täielikult. Möödunud aastal langes alkohoolsete jookide tootmine järsult, mis tulenes salakaubaveo laienemisest ning odava ja madala kvaliteediga seadusevastase alkoholi tootmise kasvust.
    Jeltsin kinnitas, et nüüd on Venemaa võimud otsustanud kindlalt salapiirituse kraanid kinni keerata. Üle piiri ei lubata autoronge ebaseadusliku alkoholiga ning hävitatakse ebaseaduslikult toodetud piiritust. INTERFAX-BNS
    Leedu Pank tegutseb edaspidigi rahapoliitika programmi järgi, mille kohaselt dollari ja liti suhet aastail 1997--1998 ei muudeta, kinnitas Leedu Panga juht Reinoldijus ?arkinas läinud nädalal.
    Leedu oli võtnud IMFi ees kohustuse tegutseda valuutakomitee mudeli järgi, mis piiras keskpanga funktsioone ja sidus liti dollariga.
    Leedu pankasid huvitab keskpanga tegevus pärast seda, kui septembris jõuab lõpule Leedu kolmeaastane koostööprogramm rahvusvahelise valuutafondiga (IMF).
    ?arkinas ütles, et tänavu ei tehta ilmselt ettepanekut liti usaldusväärsust reguleeriva seaduse muutmiseks. Selleks puudub vajadus, kuna kommertspangad tegutsevad rahaturul aktiivselt. BNS
    Baltimaade tööhõiveametite andmeil on tööpuuduse tase kõrgeim Lätis ja madalaim Eestis. Läti on Baltimaadest ainus, kus tööpuudus on tänavu kasvanud.
    Tööpuuduse üldine tase langes tänavu kaheksa kuuga Leedus 6,2 protsendilt 5,4 protsendile ja Eestis 4,1 protsendilt 3,5 protsendile. Lätis suurenes tööpuudus aga 7,2 protsendilt 7,3 protsendile.
    Septembri algul oli Leedus tööta 96 000, Lätis 94 700 ja Eestis 30 000 inimest.
    Maakonniti erineb töötute arv kõige enam Lätis: augustis oli madalaim tase 2,9, kõrgeim aga 32 protsenti. Leedus kõigub tööpuuduse tase maakondades 2,1 ja 10,8 protsendi ning Eestis 1,8 ja 7,7 protsendi vahel. BNS
    Poola peaminister Wlodzimierz Cimoszewiczi sõnul soovib riik tihedamaid suhteid endiste Nõukogude Liidu vabariikidega.
    Cimoszewicz ütles, et Poola kaubavahetus idanaabritega ulatus mullu 7 mld dollarini. Tänavu on kaubavahetus 8 kuuga endiste nõukogude vabariikidega suurenenud 35%, elav on kauplemine Ukraina ja Valgevenega.
    Kaubavahetuse elavdamiseks asutas Poola hiljuti Kaliningradi piiri ääres Warmia-Masuria majandustsooni. REUTER-BNS
    Ventspilsi ammoniaagiterminaali AS Ventamonjaks 35 010 riigile kuuluvat aktsiat müüakse kahele sama ettevõtte offshore-firmast aktsionärile Ventk Company Ltd ja Solvaub Trading Ltd.
    100latise nominaalväärtusega aktsiate müügihind on 155 latti. Ostja peab maksma 55% summat sularahas, ülejäänu EVPdes. Riigi tulu tehingust on 5,5 mln latti. ETA
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Airbus sõlmis Türgiga ligi 20 miljardi dollari suuruse tarnelepingu
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: kuhu panna 1000, 10 000 ja 100 000 eurot?
Neljapäeval räägime raadiohommikus Coop Panga tulemustest. Ka turismihooajale vastu astuvast Viirelaiust, üleujutusest Dubais ja sellest, kuhu paigutada nii 1000, 10 000 kui 100 000 eurot.
Neljapäeval räägime raadiohommikus Coop Panga tulemustest. Ka turismihooajale vastu astuvast Viirelaiust, üleujutusest Dubais ja sellest, kuhu paigutada nii 1000, 10 000 kui 100 000 eurot.
East Capital müüs kaks hoonet
Fondivalitseja East Capital Real Estate müüs kaks oma fondile kuuluvat hoonet: Maardus asuva tootmishoone ja Jõhvis asuva JEWE Mööblimaja.
Fondivalitseja East Capital Real Estate müüs kaks oma fondile kuuluvat hoonet: Maardus asuva tootmishoone ja Jõhvis asuva JEWE Mööblimaja.