Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Investeerimispank Deutsche Morgan Grenfell soovitab Eestil loobuda valuutakomiteest ning lasta krooni kurss vabaks, et efektiivsemalt võidelda majanduse ülekuumenemise vastu.
    Valuutakomitee süsteemi hind kasvab, märgib Deutsche Morgan Grenfell BNSile saadetud kvartaalses Ida-Euroopa raportis. Kui majandusreformide alguses oli tegu usaldust loova teguriga, siis nüüd, liberaalse majanduspoliitika ja Euroopa Liitu kutsumise valguses, on see muutunud liigseks, märgib pank.
    Koos tugeva majanduskasvu ja elanike jõukuse kasvuga on sisemaine nõudlus Eestis järsult suurenenud ning pangalaenude maht kasvanud. Nõudluse pärssimine oleks võimalik valuutakomitee süsteemist loobumise abil, märkis Deutsche.
    Deutsche prognoosib, et Eesti väliskaubandusdefitsiit võib aasta lõpuks tõusta 30 protsendini sisemaisest kogutoodangust.
    Eesti keskpank on korduvalt kinnitanud, et valuutakomitee süsteemist ei loobu. BNS
    Eile hilisõhtul saabub Eestisse kahepäevasele visiidile Belgia puiduimportööride delegatsioon, kes tahab leida Eesti firmade hulgast partnereid, kelle kaudu oleks võimalik osta siinset saematerjali, vineeri, kiud- ja laastplaati, mööblit jt puidutooteid.
    Täna õhtul ja homme kohtuvad Flandria ärimehed ja enam kui 20 Eesti puidufirma esindajad Tallinnas, Tartus ja Pärnus.
    Belgia ühe põhjarajooni Flandria puiduimportöörid viibivad Eestis ERA Panga ja Eesti kaubandus-tööstuskoja külalistena.
    Visiidi käigus osalevad Flandria puiduärimehed ka Eesti majandust tutvustaval seminaril, kus põhiettekandega esineb Eesti kaubandus- tööstuskoja juhatuse liige, ERA Panga nõukogu esimees Andres Bergmann.
    Kolmapäeval sõidab Belgia delegatsioon edasi Riiga. ETA
    AS ETK Hotelli aktsionärid otsustasid laiendada aktsiakapitali 25,6 mln krooni võrra, et rahastada Tallinna kesklinna hotelli Central juurdeehitust.
    ETK Hotelli aktsiakapital pärast selle laiendamist on 29,4 mln krooni, ütles ETK Hotelli juhatuse esimees Valdo Herzmann.
    ETK Hotelli aktsiakapitalist kuulub pärast kapitali suurendamist 84,1% Eesti tarbijaühistute keskühistule (ETK) ja 15,9% Reval Hotel Groupile. BNS AKTSIAHINNAD Tallinna börsil stabiliseerusid
    Tallinna väärtpaberibörsil stabiliseerusid eile enamiku aktsiate hinnad.
    Börsiindeks Talse tõusis eile 1,56 punkti ehk 0,36 protsenti 431,28 punktini.
    Edukaim oli esmaspäeval Forekspanga aktsia, mis tõusis päeva kokkuvõttes 8,8% võrra 254,50 kroonini.
    4% kerkis Hoiupanga aktsia, mis sulgus eile 260 krooni juures.
    Mittepangaaktsiatest läbisid suurima tõusu Eesti Näituste ning Klementi aktsiad, kerkides vastavalt 7,5% 72 kroonini ning 6,5% 23,75 kroonini.
    Suurim langeja börsil oli Pennu aktsia, mis kukkus 3,9 protsendi võrra 62 kroonini.
    Vabaturu aktsiatest muutus kõige rohkem -- Tallinna külmhoone aktsia sulgemishind, tõustes 3,7 protsenti 42 kroonini. BNS
    Rõivatootja AS Klementi kaheksa kuu kasum oli 2,6 mln ja müügi netokäive 56 mln krooni.
    Klementi juhatuse esimehe Madis Võõrase sõnul on kaheksa kuu näitajad planeeritust mõnevõrra ees.
    Augustis teenis Klementi kasumit 1,052 miljonit krooni. Ettevõtte augusti netokäive oli 14,1 miljonit krooni.
    Septembris loodab Klementi teenida 2,9 miljonit krooni kasumit, ütles Võõras.
    Klementi aasta kasumiprognoos on 7,5 mln krooni, millest kaheksa kuu kasum moodustab veidi üle kolmandiku. BNS
    Tallinki kaubamärgi all Tallinna--Helsingi liinil laevaliiklust korraldava ASi Hansatee majandusaasta puhaskasum oli 62 mln krooni, ütles firma avalike suhete konsultant Malle Aleksius.
    Aleksiuse sõnul oli Hansatee 31. augustil lõppenud majandusaasta auditeerimata puhaskasum 62 mln krooni. Mullu oli Hansatee kahjum 122 miljonit krooni, märkis Aleksius.
    Aleksiuse hinnangul on Hansatee eduka majandusaasta taga eelmise aasta novembris tervikuna vahetunud juhtkond, mil firma tegevdirektorina alustas tööd Enn Pant.
    Hiljemalt novembris kavatseb Hansatee noteerida firma aktsiad börsi lisanimekirjas. Hansatee aktsiad viib börsile AS HT Finants, kes augustis korraldas ka Hansatee aktsiate kinnise emissiooni.
    «Emissiooni maht oli neli miljonit krooni,» ütles HT Finantsi juhataja Ants Noot. «Isikute ring, kes aktsiad ostsid, oli suhteliselt kitsas.» BNS
    Tallinna linnavalitsus on alustanud läbirääkimisi võlakirjade teise emissiooni või laenu korraldamiseks 240 mln krooni ulatuses 1998. a.
    Linn on alustanud läbirääkimisi kaheksa välispanga ja kolme Eesti pangaga, ütles Tallinna abilinnapea Ants Leemets.
    Välispangad, kellega Tallinn läbi räägib, on Chase Manhattan Bank, Merrill Lynch, Nomura International, ABN Amro Bank, Deutsche Morgan Grenfell, Lehman Brothers, Investment Bank Austria ja Barclay Bank. Eesti pankadest räägib Tallinn läbi Hansapanga, Tallinna Panga ja Hoiupangaga.
    Emissiooni või laenu korraldamise õiguse saab pank, mille kulud linnale on summaarselt kõige madalamad, ütles Leemets. BNS
    Haldur müüb 25. septembril avalikul oksjonil kevadel pankrotistunud Pärnu piimakombinaadi vanad tsehhid.
    Hoonete alghind on kolm miljonit krooni, ütles pankrotihaldur Vahur Krinal.
    Pärnu piimakombinaadi pankrotipesas nõuete rahuldamiseks rohkem vara ei ole, sest enne pankrotti realiseerisid võlausaldajatest pangad pandi, müües kombinaadi põhitootmishoone Hollandi firmale Mars Capital Incorporation, seletas Krinal.
    Põhitootmise varasid haldab kasutusvalduslepingu alusel Ühinenud Meiereide tütarfirma TOP Milk, mis on saanud Mars Capitalilt kinnituse, et kasutusvaldusleping jääb jõusse.
    Ülejäänud varade müügioksjonist võib Krinali sõnul TOP Milk samuti osa võtta, kuid tal ei ole mingit eelisostuõigust.
    Kokku on enne 24. septembril toimuvat võlanõuete kaitsmise koosolekut piimakombinaadi vastu laekunud 50 miljoni krooni eest nõudeid, ütles Krinal. BNS
    Mobiilsideoperaatorid Radiolinja Eesti AS (RLE) ja Q-GSMi kaubamärgi all opereeriv AS Ritabell jätkavad aktiivset leviala ja turusegmendi laiendamist.
    RLE laiendas eelmisel nädalal GSM 256 leviala Kuutsemäele ja Võsule ja parandas levi ka Tallinna kesklinnas. Lähiajal laieneb RLE leviala Suure-Jaani ja Türile.
    Q-GSM käivitas hiljuti Haapsalu, Kärdla ja Saku tugijaamad. Optimeerimisel on tugijaam Suurupis, ütles Q-GSMi reklaamijuht Diana Rajasaar. Tema sõnul käivitub sel nädalal lisatugijaam ka Tartus. BNS
    Rahandusministeerium teeb täna valitsusele ettepaneku pikendada kuni kahe aasta võrra erastamisväärtpaberite (EVP) kasutusaega.
    EVPd kaotavad seaduse kohaselt kehtivuse 1998. aasta lõpus.
    «Arvestades reaalset erastamisprotsessi vajab EVPde kasutusaeg pikendamist,» ütles rahandusministeeriumi omandireformiosakonna juhataja Veiko Tali.
    Tali ei soostunud täpsustama, kui kaua võiks ettepaneku järgi EVPde kasutamise aeg pikeneda. Ta ütles, et ettepanek jääb seni välja pakutud poolteise kuni kahe aasta piiresse. Ta selgitas, et kasutusaja pikendamise tingib suhteliselt aeglane erastamistempo ja omandireform, samuti seni ringluses olev EVP-de suur hulk. BNS
    Tänavu aprillis panktrotistunud Võhma lihakombinaadi tervikavara ostnud AS TEB on ettevõtte vara eest haldureile võlgu miljon krooni.
    AS TEB tasus tähtajaks ehk 10. septembriks osa veel võlguolevast ostusummast ehk 670 000 krooni, ütles kombinaadi pankrotihaldur Arno Mägi.
    TEB on Mägi sõnul seega võlgu veel miljon krooni, mille tasumiseks on kokkuleppe järgi aega selle nädala lõpuni. «Kui selleks ajaks raha arvele ei laeku, pöördun ostu garanteerija poole,» kinnitas Mägi. Kolme miljoni krooni peale on ASil TEB Hansapanga garantii.
    Konsortsium TEB, mis kavatseb rajada Võhmasse ?ampinjonitööstuse ja toiduainepargi, ostis Võhma lihakombinaadi tervikvara 5 miljoni krooni eest ja lubas ettevõttesse investeerida kolme aasta jooksul 85 mln krooni.
    Lepingu sõlmimise päeval 25. aprillil maksis TEB ostusummast ära miljoni. Koos varem kombinaadi säilituskulude katteks makstud 250 000 krooniga on ostusummast tasutud 1,25 mln kr. BNS
    Sularahata ühiskonna arendamine Ruhnus edeneb visalt, sest ruhnlased ei usalda paari kuu eest saarele paigaldatud makseterminaale.
    Hoiupank paigaldas juunis Ruhnule kaks makseterminaali, millega tahetakse panna alus sularahata arveldamisele Ruhnus. Sellise ettepaneku tegi kohalik omavalitsus, sest sularaha vedamine Ruhnu ja sealt ära on kallis. Hoiupank jagas ka tasuta maksekaarte. Hoiupanga makseterminaalid töötavad häireteta, kuid rahvas tuleb nende kasutamisega kaasa visalt. ETA
    AS Eesti Põlevkivi ja Saksa lõhkeaine firma GmbH Dynamit Nobel ühise firma OÜ Dynamit Nobel Eesti rajatav lõhkeainetehas annab esialgsete plaanide järgi oktoobri lõpus välja esimese partii toodangut.
    Dynamit Nobel Eesti tootmisjuhataja Arkadi Petrovitski rääkis, et uus tehas hakkab tootma 20 000 tonni lõhkeainet aastas. Esialgu on selle ainsaks tarbijaks Eesti Põlevkivi. «Juhul kui on teisi ostjaid, võib tehas veidi rohkem toota,» lausus Petrovitski.
    Lõhkeainetehase rajamisse on Eesti Põlevkivi ja Dynamit Nobel kokku investeerinud umbes 100 miljonit krooni. Eesti Põlevkivi omab tehasest 35%, Dynamit Nobel 65%.
    Keemiatehase Silmet ametiühingujuht Galina ?t?erbakova mainis hiljutises intervjuus, et osa Silmeti töötajaid on oma senisest tööandjast lahti öelnud ja üritavad parema palga lootuses uude lõhkeainetehasesse tööle saada.
    Esialgu saab tehases tööd siiski vaid 50 inimest, kellel peaks olema eeldatavalt varasem keemiatööstuses töötamise kogemus.
    OÜ Dynamit Nobel Eesti juht on emafirma Dynamit Nobeli sakslasest spetsialist. Dynamit Nobel on Saksamaal juhtiv lõhkeainetootja. ÄP
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA majanduskasvu pidurdumine kukutas aktsiaid
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.