12. november 1997 kell 22:00

Maailma turgudel põhi käes?

Järgides suunamuutust Tallinna börsil, pööras ka Riia börs taas tõusule. Ehkki põhinimekirjas jagunesid tõusjad-langejad täpselt pooleks, vedas Unibanka 2,1% tõus indeksid üles. Ostjate seas oli nii kodu- kui välisinvestoreid. Ehkki maaklerid nägid selles turu stabiliseerumise märke ning aktsiate hindade madalat taset tuleb fundamentaalnäitajate alusel pidada põhjendamatuks, võib hindade taastumise tee osutuda üsna konarlikuks.

Erinevalt põhjanaabritest jätkus Leedu börsil kolmapäeval langus ning põhinimekirja Litin-indeks langes esimest korda pärast 30. juulit allapoole 1000 punkti piiri. Siiski erines turu meeleolu senisest ning A-nimekiri isegi tõusis murdosaliselt. Maaklerite sõnul on börsipaanika läbi ning põhi käes või vähemalt väga lähedal.

Aktsiahindade kiire langus Venemaa aktsiaturul eile jätkus. 21 enamkaubeldava aktsia hindade põhjal arvutatav RTS-indeks langes päevaga 9,25% ja lõpetas börsi sulgemisel 350,01 punkti tasemel. Nii madalal oli RTS-indeks viimatati käesoleva aasta maikuu lõpus. Maaklerid ütlesid eilseid sündmusi kommenteerides, et turul valitses täielik paanika. Uuest languslainest maailmaturgudel ärahirmutatud välisinvestorid asusid aktiivselt positsioone likvideerima ja nendega ühinesid seekord ka kohalikud investorid. Maaklerid loodavad siiski, et börs on nüüd põhjas ja trend hakkab muutuma.

USA turud lõpetasid teisipäevase vaikse kauplemissessiooni murdosalise tõusuga. Dow, mis suurema osa päevast liikus sügavas miinuses, jõudes nappi plussi minuteid enne kauplemise lõppu. Kauplemist hoidis tagasi pühade puhul suletud võlakirjaturg, samuti eelseisev Fedi koosolek. Suurimat muret aga tekitas investorites Brasiilia turg, mis Kagu-Aasia järel on haaratud sügavast langusest, mõjudes rängalt paljudele USA firmadele. Mõningane pingete langus Iraagis ja suhteline rahu maailma turgudel mõjusid siiski lõpptulemusele positiivselt.

Hetkel kuum