12. november 1997 kell 22:00

Narva tehase aktsiamüük võib läbi kukkuda

Erastamisagentuuri erastamisüksuse direktor Avo Annus ütles, et raudbetoondetailide tehase Narva Bark 32 protsendi aktsiate ostjateks saavad tõenäoliselt ettevõtte enda töötajad ja kohalikud elanikud. «Narva Bark on ehituskonstruktsioone tootev väiketehas, mis ei saagi olla väga atraktiivne,» lausus Annus. «See on rohkem kohaliku suunitlusega üritus.»

Ettevõtte peadirektor Viktor Istratov kinnitas, et tehase aktsiad pole atraktiivsed ja ettevõte suudab praegu vaevu vee peal püsida. Tema sõnul oli tehase käive eelmisel aastal 14 miljonit krooni ja kahjum umbes miljon krooni.

Narva Bark toodab raudbetoondetaile ja metallist konstruktsioone, ettevõtte käsutuses on umbes 30 hektarit maad. Toodang läheb peamiselt Eestisse ja Venemaale. Tehases töötab 150 inimest.

Viktor Istratov ütles, et temale jääb arusaamatuks, miks ettevõtte riigile kuuluvad aktsiad avalikku müüki pandi. Tema sõnul oleks olnud parem, kui 32 protsenti Narva Barki aktsiatest oleks müüdud soodsalt tehase praegusele suuraktsionärile või otsitud mõnis rikas investor, kes oleks soovinud ettevõtet arendada. ASi Narva Bark enamusaktsiad kuuluvad praegu ettevõtte töötajatest moodustatud aktsiaseltsile Raudbetoonitehas.

Erastamisagentuur tegi agentuuri nõukogule ettepaneku müüa Narva tööstusettevõtte vähemusaktsiad oksjoni teel, kuid agentuuri nõukogu seda otsust ei toetanud, selgitas Avo Annus.

1994. aasta oktoobris pani riik RASi Bark enamusaktsiaid müües müügilepingusse punkti, mille kohaselt võõrandatakse ettevõtte vähemusaktsiad avaliku müügi teel erastamisväärtpaberite eest. «Neil aastatel oli erastamisagentuuris põhimõte, et enamusaktsiad müüakse kas eelläbirääkimistega pakkumise teel või oksjonil ning vähemusaktsiad avaliku müügi kaudu,» ütles Annus.

RASi Bark 68 protsenti aktsiaid ostis kolm aastat tagasi ettevõtte oma töötajate firma AS Estkon, mis kannab praegu nime AS Raudbetoonitehas. Enamusaktsiate müügihind oli neli miljonit krooni, mis tuleb tasuda järelmaksuga kümne aasta jooksul. Ostja kohustus üle võtma võlgu 2,5 miljoni krooni eest ja tegema investeeringuid kolme miljoni krooni ulatuses. Avo Annus ütles, et erastamisagentuuri ees ostjal praegu võlgu pole.

Hetkel kuum