4. detsember 1997 kell 22:00

Novembrikuine börsikrahh paiskas automüüjad tagasi kevadesse

Novembrikuine börsikrahh tuli rekordlaineil kiikunud automüüjatele külma du?ina. Uute sõiduautode müük kukkus eelmise kuuga võrreldes 27% võrra -- tavalise 1100--1300 sõiduauto asemel piirduti napi 900 autoga. Vähem on tänavu sõiduautosid müüdud vaid jaanuaris, veebruaris ja märtsis.

Selle kuu tagasiminek oli siiski veel suhteliselt tagasihoidlik, sest autod said kätte paljud kliendid, kes tellimuse esitanud enne «musta novembrit». Liisingutingimuste karmistumine vähendab kindlasti ka järgmistesse kuudesse tulevaid tellimusi.

Kui varasematel aastatel on automüüjaid aasta lõpus «päästnud» riigiasutused, kes enne aastavahetust on üle jäämza kippuva raha autode alla pannud, siis tänavu pole seda ilmselt oodata. «Lööge Riigi Teataja lahti ja vaadake, kui palju riigihankekonkursse detsembrisse langeb,» soovitab Tarmo Noot Hyundai Baltist.

Siiski pole automüüjatel põhjust paanikaks, sest kõik müügiprognoosid on ammu täis. Mitmed automüüjad leiavad, et hullemad ajad on juba möödas, turg näib taas elavnevat.

Ehkki Leedu automüüjad on sealses pressis teinud juba avaldusi teemal «nüüd me läheme Eestisse ja võtame sealse turu üle», pole seda oodata ja Eesti firmad jäävad leedulaste meelehärmiks tegutsema mitte ainult Eestis vaid ka Leedus.

Toyota 133

Honda 117

Volkswagen 80

Mazda 59

Ford 57

Hetkel kuum