15. detsember 1997 kell 22:00

RTS-indeks tõusis 6%

Läti aktsiate hinnad näitasid esmaspäeval väikest tõusu. Riia börsi käive langes 130 000 latini ning Rietumu koguturuindeks tõusis 0,19%, 142,71 punktini. Napilt kerkisid Staburadze, Balta ja RTF, turuliidri Unibanka hind jäi muutumatuks nii Riias kui Londonis. Lähinädalateks prognoosivad Läti maaklerid kuni 2% hinnalangust, aktiivsemat kauplemist võib oodata pärast aastavahetust, mil investorid hakkavad koostama oma 1998. aasta investeerimisportfelle.

Leedu börsil oli kauplemine taas tagasihoidlik ning põhilised sündmused toimusid börsiväliselt, kus liikusid suured blokid Kaunase piimakombinaadi ja Utenose aktsiaid. Utenose aktsiatega seotud tehingute taga võivad olla firma kavad moodustada ühisettevõte Baltic Beverage Holdinguga, seevastu Kaunase piimakombinaati ostsid üles ilmselt kohalikud konkurendid. Põhiaktsiate hinnad jäid muutumatuks, vaid Hermis jätkas langustrendi, kukkudes 185 liti tasemele.

Kuivõrd Korea aktsiaturud tõusid esmaspäeval 7% ning Jeltsini teleesinemine nädalavahetusel demonstreeris, et suremisest on mees esialgu kaugel, said investorid taas julgust ning aktsiahinnad RTS-süsteemis hakkasid kiiresti tõusma. RTS-indeks lisas üle 6% ning käive oli kobe keskmine 63 miljonit dollarit. Turu liideraktsiad Ühendatud Energiasüsteemid ja LUKoil olid suuremate kosujate seas. Maaklerid arvasid siiski, et tõus jääb lühiajaliseks, sest suur osa nõudlusest oli taas tingitud lühikeste positsioonide katmisest. Edasine sõltub suuresti sellest, kas ja kui kiiresti USA aktsiaturud ennast eelmise nädala langusest koguvad, samuti edasistest arengutest Koreas.

Reedel suutiski Nasdaqi ja tehnoloogiaaktsiate nõrkus USA turu üldisele väikesele langusele pöörata. Sellest hoolimata algas kauplemine esmaspäeval taas tuttava skeemi järgi -- Dow tõusis ligi 50 punkti, kuid langevad tehnoloogiaaktsiad hoidsid suuremat tõusu tagasi.

Hetkel kuum