Pankade kasumite saatus on segane

20. veebruar 1998, 00:00

Forekspanga eelarve ja planeerimise osakonna juhataja Piret Villman ütles, et pank ei ole veel otsustanud, kas lähtuda aastaaruande koostamisel Eesti Panga direktiividest, mis näevad ette viieprotsendilist reservi, või audiitori soovitusest arvestada jaanuari alguses kehtima hakanud kolme protsendi võrra madalama reservimääraga.

Hansapank peaks varasematele lubadustele tuginedes avaldama eelmise aasta auditeeritud majandustulemused tänase päeva jooksul.

Hansapanga analüüsi osakonna juhataja Margus Kisel kinnitas, et nende audiitor on samuti soovitanud järgida uut reservimäära.

Ühispanga asepresident Ülo Suurkask kinnitas, et pangal ei ole kavas eelmise aasta kasuminumbrit vähendama hakata, vähemalt mitte enne, kui on selge, kuidas seda täpselt arvestatakse. Suurkase sõnul on Ühispanga laenuportfell kasvanud aastaga niivõrd suures ulatuses, et võimalik reserv ei ole täidetud.

Pankadel oli seni õigus moodustada tulumaksuvaba reserv viie protsendi ulatuses oma laenuportfellist. Eelmise aasta septembris vähendati seda reservi kahe protsendini laenuportfellist. Uus seadus hakkas kehtima selle aasta algusest.

Riigikogus liigub Reformierakonna algatatud eelnõu, mis näeb ette tulumaksuvaba reservi tõstmist taas viie protsendini ja seda tagasiulatuvalt selle aasta algusest. Kommertspangad on huvitatud endise reservimäära säilitamisest. Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmanni sõnul toetab seadusemuudatust ka keskpank.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing