25. veebruar 1998 kell 22:00

Suursaadik aitas müüa eesti kunsti

Suursaadik kutsus kunstihuvilised oma koju Tabasallu reedel kinnisele kunstiõhtule ja laupäeval tantsuga vastuvõtule.

Reede õhtuks oli kutsutud mõnikümmend ärimeest, diplomaati ja kunstihuvilist. Laupäevane tantsuga vastuvõtt oli rahvarohkem, kutsed saadeti umbes 250 inimesele.

Reedel kutsutuid võttis vastu suursaadiku kaaslanna Jane. Saatkonna residentsi fuajeede ja avara vastuvõtutoa seinu kaunistasid kahekümne Eesti kunstniku tööd, igalt kunstnikult paar-kolm taiest.

Kunstnikest olid kohal Jüri Arrak, Malle Leis, Mare Mikof, Naima Neidre, Uno Roosvalt, Valli Lember-Bogatkina jt. Korraldajad palusid neil seista oma tööde juures ja huvilistele selgitusi jagada. «Välismaalastel on tohutu huvi eesti kunsti vastu, kuid nad ei oska seda leida ega tea kunstnikest nii palju, kui tahaksid,» selgitab La Galerie Passage'i omanik ning näituse üks korraldajatest Viviann Napp.

Ehkki müük polnud kunstiürituse esmane eesmärk, õnnestus ligi kümne kunstniku töid ka müüa. Reedel ostsid taieseid põhiliselt Eesti ärimehed oma erakogudesse. Laupäeval ostsid kunsti rohkem välismaalased ja välisfirmade esindajad, võtab Napp tulemused kokku.

Reedel oli külaliste hulgas turvafirma ESC omanik Jaanus Rahumägi, kes elab ise ka Tabasalus. Rahumägi vaatles pikalt paljusid kunstiteoseid.

Küsimusele, kes on tema lemmik, vastas ta kõhklematult: Malle Leis. Oma kodus tal veel Malle Leisi maale pole, aga kindlasti on kavas neid osta. «Selliseid otsuseid teeme me ikka abikaasaga koos, seepärast ma praegu veel midagi ostma ei hakka,» selgitab seekord üksi olnud Rahumägi.

Ka Suursaadik Timothy Craddock ei ostnud ühtegi maali, ehkki viskas Viviann Nappi sõnul ühele tööle pikalt silma.

Enda maalide kõrval koos abikaasaga seisnud kunstnik Jüri Arrak oli õhtuga rahu. Kunst on parem investeering kui aktsiad ja võib juba öelda, et inimesed on sellest tasapisi hakanud aru saama, arvab Arrak.

Idee oma kodus Eesti kunstnike taieste näitus korraldada tekkis Timothy Craddockil eelmisel suvel meie galeriid külastades, nendib Napp. Suursaadik tegi ise selleks ettepaneku ja pärast paari kohtumist sai üritus teoks. Järgmine kunstinäitus saadiku kodus toimub ilmselt kevadel.

Hetkel kuum