23. august 1998 kell 22:00

Forekspankuritel kahtlus repolaenude tegemises

Panga kahjumi taga repolaenud

Üks Hoiupanga rahaturufondiga varem seotud isik andis mõista, et üks võlgnik on Forekspanga juhatuse aseesimees Vahur Pindma. «Muidugi, kui teiste taga on mõni offshore-firma, siis ei oska ma seda öelda,» nentis ta. Teise allika kinnitusel on fondile offshore-firmade kaudu võlgu teisigi Forekspanga juhte.

Vahur Pindma väitis, et tema pole Hoiupanga rahaturufondist laenu võtnud. Tema andmetel pole Forekspangas töötajaid, kelle vastu oleks rahaturufondil pretensioone.

Hoiupanga rahaturufondi haldur Robert Kitt ütles, et võlgnike seas oli mitu offshore-firmat.

«Nõuded, mis jäid üles, läksid üle Balti Realiseerimiskeskusele,» lausus Kitt. Tema sõnul on väga raske hakata kohut käima firmadega, mis on registreeritud näiteks Bermudal.

Meelis Olev Balti Realiseerimiskeskuse OÜst ütles, et tema ei saa võlgnike kohta ühtegi kommentaari anda.

Möödunud nädalal põhjendas Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk Forekspanga kahjumit asjaoluga, et Hoiupanga rahaturufondi osakutest saadi kahju. Mitu pangandusallikat on avaldanud imestust, kuidas sai Forekspank Hoiupanga rahaturufondist kahju, kui paljud ettevõtted sealt hoopis kasumit said.

Jüri Mõis lausus, et tema andmetel ei andnud Forekspank garantiisid oma juhtide repolaenudele. Tema sõnul pole ka Forekspanga investeering Hoiupanga rahaturufondi tehtud repode garanteerimiseks.

Mõis väitis, et sarnaselt kogu Hoiupangaga esitas ka Hoiupanga rahaturufond valeandmeid. «Forekspank on niivõrd väike pank, et sel pole arvatavasti mõtet oma fondi looma hakata, nii kasutas ta teiste pankade rahaturufonde,» lausus Mõis. «Paljud pangad teevad seda,» lisas ta.

Hetkel kuum