27. jaanuar 1999 kell 22:00

Taani: ühenduslüli muu Euroopaga

Taani, mis külma sõja perioodil oli aktiivne NATO liige, aitab Balti riike igati kaasata lääne sõjalisse koostöösse, nagu NATO rahupartnerlus ja rahukaitse Balkanil. Taani on ka see, kes pidevalt rõhutab, et NATO uks ei ole Balti riikide ees sulgunud.

Luues silla- ja tunneliühenduse Kopenhaageni ja Lõuna-Rootsi vahel, ning ajades aktiivset koostööd Baltimaadega ja eriti Leeduga, Venemaa loodepiirkonnaga ELi põhjamõõtme raames ja ELiga, on Kopenhaagenil eeldusi kujuneda Põhjala superregiooniks, mida rootslased pelgavad.

Ehkki taanlased peavad lugu oma suveräänsusest ja suhtuvad kriitiliselt Brüsseli bürokraatidesse, suhtuvad nad Euroopasse pragmaatiliselt ja ärimehelikult, mis tähendab, et vajaduse korral ühinevad nad ka rahaliiduga, kui näiteks britid seda teevad.

Taani keskmistel ja väikeettevõtetel läheb Põhjamaades kõige paremini ning kui eurot saadab edu, on Taani varsti ka rahaliidu liige.

Autor: TE

Hetkel kuum