Mart Stöör • 13. juuli 1999 kell 22:00

Argentinat ohustab devalveerimine

Uus nädal algas eurole taas kursi uute madalusrekorditega. Eile hommikul kella 10 paiku, kui Saksamaalt oli kaks päeva järjest tulnud halbu makromajandusnäitajaid, langes ühisraha kurss 1,0110 dollarini. Jaemüük kahanes Saksamaal mais 2,8% ja kaubandusülejääk 6,7 mld margani (aprillis olid need näitajad 4,2% ja 11,4 mld marka). Eesti Pank fikseeris eile dollari kursiks 15,43746 krooni.

Kui kauplemine oli Euroopa turgudel käimas juba täie hooga, hakkasid analüütikud ja turuosalised vaatama kogu finantssektorit laiemalt, eriti arenevaid turgusid. Argentina teatas eelmise nädala lõpul uute võlakirjade emissioonist kogumahus 2 mld dollarit (1,1 mld rahvusvahelisel ning 0,9 mld siseturul). Investorid hakkasid muretsema niigi suure võlakoorma käes vaevleva riigi majanduse pärast ning Buenos Airese börsiindeks kukkus esmaspäeval 8,64%. Taas hakati rääkima Argentina peeso devalveerimisest (Argentinas on valuutakomitee süsteem, kus peeso on seotud USA dollariga kursiga 1:1). Ebakindlus kandus üle enamikule Ladina-Ameerika valuutadele, k.a likviidseimale Mehhiko peesole. Regiooni majandus on aga tihedalt seotud USA omaga ja pärastlõunaks oli dollari kurss langenud protsendi võrra 1,0206 EUR/USDni.

Hetkel kuum