ÄP fototoimetus • 26. september 1999 kell 22:00

Venemaa toibub kiiresti

Venemaa valitsuse laenukoorem läheneb 160 miljardile dollarile, mis on suurim Fitchilt reitingu saanud riikide seas. Ehkki Venemaa riigivõlg moodustab sisemajanduse kogutoodangust «ainult» 69%, ületab see 7,7kordselt 1998. a riigitulu.

Venemaa taotleb, et pangad kustutaksid 30 mld dollarit Nõukogude-aegset võlga, kuid kreeditorid ütlevad, et laenukergendus sõltub sellest, mismoodi Nõukogude võlad konverteeritakse Venemaa võlgadeks.

Fitch IBCA väitel on Venemaa majandus finantskriisist üle ootuste hästi toibunud ning talle on kasuks tulnud nafta hinna tõus ja nõrk rubla, kuid rubla devalveerimist pole ära kasutatud institutsiooni- ja struktuurireformiks. Fitchi analüütiku David Riley andmeil on 1993--1998 Venemaalt välja läinud 128,7 mld dollarit kapitali ning väljavool suureneb taas enne valimisi.

Tänu fiskaalpoliitika järsule karmistamisele on eelarvepuudujääk aastaga 1,5protsendilisest puudujäägist tõstetud kahe protsendiga SKTst plussi. Kaheksa kuu tööstustoodang kasvas 6% ja välisinvesteeringute kahanemine peatus.

Autor: ÄP

Hetkel kuum