Aktiivsus börsil kasvamas

Raivo Sormunen 15. jaanuar 2001, 00:00

Reedese börsipäeva lõid hommikul vara käima suured ostutehingud Hansapanga ja Eesti Telekomi aktsiatega. See omakorda aitas tõsta börsi aktiivsust ja meelestatust viies Äripäeva indeksi päeva lõpuks 0,37%ga plussi tasemeni 456,88 punkti. Nädalaga lisas indeks enda kontole 1,78%.

Börsisüsteemis tehtud tehingute koguarv oli läinud reedel viimase pooleteise kuu suurim ja küündis 20,4 mln kroonise käibe najal 155ni. Nädalane börsikäive tõusis nädala lõpuks 115 mln kroonini.

Reedese börsipäeva peakangelased olid Hansapank ja Eesti Telekom, mille aktsiaga tehti vastavalt 54 ja 40 tehingut. Hansapank sulgus 139,75 krooni peal ehk 1,25 krooni neljapäevasest tasemest kõrgemal. Eesti Telekomi tõusuks registreeriti 75 senti ja sulgemishinnaks 86,50 krooni. Hästi kaubeldi ka Norma aktsiatega, mille käive küündis 2 mln kroonini.

Hansapanga aktsia suhtes näitas nädala lõpus positiivset meelestatust üles Suprema avaldatud aktsiaanalüüs. Kuigi lühemas perspektiivis võivad Leedu panga ülevõtmisest tingitud kulud selle aasta panga kasumi kasvu jätta 10% piiresse, siis paari aasta perspektiivis annab see aktsiale seda enam jõudu edasi areneda ja järgmistel aastatel peaks aastane kasumikasv küündima 15-20%ni.

Möödunud nädala pakkusid nii IMF kui Eesti Pank Eesti selle aasta majanduskasvuks 6% suurust numbrit. Peale selle loodab Eesti Pank, et eraisikud hakkavad enda jaoks peale hoiuste avastama sel aastal ka muid säästmisliike, milleks aktsiaturule ja fondidesse investeerimine kahtlemata üks alternatiive on.

Kuna USA majandus hõlmab järjest suuremat osakaalu maailma kogumajandusest ning investorite tähelepanu koondunud suure lombi taha, siis on meeldiv tõdeda, et eelmise nädala lõpus arenesid suhteliselt positiivsed sündmused USA aktsiaturgudel ja avaldati loodetust suuremad jaekaubandusmüügi näitajaid.

Suurte institutsioonide positiivne meelestatus Eesti majanduse edasise arengu suhtes ja globaalse majanduse valutum maandumine lubab positiivset börsitrendi jätkumist ka sel nädalal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing