Putini nõunik: Venemaa majandusbuum varsti läbi

18. jaanuar 2001, 10:11

Venemaa läinud aasta kiire majanduskasv on pidurdumas ning juba selle aasta teisel poolel võib Vene majandust tabada järsk langus koos rubla kursi nõrgenemise ja inflatsiooni kasvuga, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Sellise pessimistliku prognoosi esitas sel nädalal Euroopa ettevõtlusklubi liikmetele president Valdimir Putini peamine majandusnõunik Andrei Illarionov, kelle prognoosid on varemgi täppi läinud. Ta oli üks neist vähestest, kes nägi ette 1998. aasta augusti rublakrahhi.

Venemaa valitsus ennustab läinud aasta 7% majanduskasvu järel selleks aastaks 4% kasvu. Illarionovi sõnul algas aga tööstustoodangu kahanemine juba mullu novembris, mis on esimene tagasiminek 1998. a keskpaigast. Rahapakkumine majanduses kasvab oluliselt kiiremini kui hinnad, mis on sarnane tendentsidega 1998. a kriisi eel.

?1997. a kasvas rahapakkumine 29,8%, inflatsioon oli vaid 11%,? ütles Illarionov. 1998. a mull lõhkes ning aasta hiljem kerkisid hinnad 85%, samas kui rahapakkumine kasvas vaid 21,5%. Sama võib Illarionovi sõnul toimuda tänavu, mis muudab valitsuse prognoositud 12-14% inflatsiooni ebareaalseks.

Kui 1998. a toetati rubla IMFi laenuga, siis praegu hoiab seda kunstlikult üleval Venemaa keskpank oma tugiostudega. Inflatsioon muudab aga rubla dollari suhtes ülehinnatuks, mis õõnestab vene kaupade konkurentsivõimet.

Illarionovi sõnul sunnib see varsti Venemaa keskpanka rubla kursi lahti laskma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing