Sulev Oll • 13 veebruar 2001

Majandustegevus lõpetati sageli firmat likvideerimata

Tööinspektsiooni andmetel sagenesid eelmisel aastal paljudes maakondades juhtumid, mil tööandjad lõpetasid majandustegevuse firmat likvideerimata. Seetõttu jäid töötajate töölepingud lõpetamata, tööraamatud kätte saamata või töölepingu lõpetamise kohta kanded tegemata, lõpparved maksmata.

'Sellest tulenevalt ei saa inimesed pöörduda tööhõiveametisse ega taotleda sotsiaalabi,' kirjutatakse tööinspektsiooni peadirektori Priit Siitani allkirja kandvas aruandes.

Arundes tõdetakse, et tööinspektsioon ei saa aidata töötajaid nende õiguste kaitsmisel, kuna tööandja, kellelt õigusaktide täitmist nõuda, on kadunud.

Kas tendents ka tänavu püsib, pole tööinspektsiooni õigusosakonna juhata Niina Siitami sõnul võimalik kindlaks teha. 'Kogusime selliseid andmeid ühekordselt,' ütles ta, oletades ühtlasi, et ka keegi teine ei pea majandustegevuse firmat likvideerimata lõpetanute kohta statistikat.

Hetkel kuum