Hansa saaks maksta suuremat dividendi

Kaja Koovit 26. veebruar 2001, 00:00

Hansapanga omaniku Swedbanki ja Svenska Enskilda Bankeni ühinemiskava avaldamise järel peatati Hansapanga ja Leedu valitsuse vahelised Taupomasis Bankase (LTB ehk Leedu Hoiupank) erastamisläbirääkimised esialgu nädalaks. Leedu keskpank ei ole huvitatud pangandusmonopoli tekkest ning juhul, kui kahe Rootsi panga ühinemisest asja saab, jääb LTB ost Hansapanga poolt katki. Sellisel juhul jääb Hansapangal Leedu panga ostuks plaanitud raha üle ning osanikele võiks maksta esialgselt juhatuse poolt aktsia kohta pakutud 1 kroonist suuremaid dividende.

?Praeguse kõige tõenäolisema stsenaariumi järgi jääb Hansapangal kapitali üle, mis lubaks maksta suuremat dividendi, aga praegu on see vaid hüpoteetiline võimalus,? ütles investeerimispanga Suprema analüüsi osakonna juhataja Veikko Maripuu.

?Teoreetiliselt on muidugi küsimus üleval, et pangal on kapitali palju ja seda peaks kuidagi jagama,? möönis investeerimispanga Trigon Capital peaanalüütik Toomas Reisenbuk, kuid lisas, et dividendide maksmise otsust ei saa teha lahus üldisest kontekstist. Seega ei ole võimalik otsust langetada enne, kui tuleb uusi arenguid Rootsi pankade ühinemisprotsessis .

Maripuu sõnul ei ole Hansapangal üksi dividendimakse suurendamise üle suurt otsustusõigust.

Hansapanga vastne juhatuse aseesimees, endine finantsdirektor Erkki Raasuke ei soostunud võimalikku dividendimakse suurendamist kommenteerima, sest ühtki otsust selles küsimuses ei ole langetatud.

Dividendi suuruse peab kinnitama aktsionäride üldkoosolek.

Kuigi erastamisprotsessi katkemine võib tähendada aktsionäridele oodatust suuremat omanikutulu, ei ole see väikeaktsionäride seisukohalt kõige parem uudis.

?Hansapanga väikeaktsionäride jaoks on LTB erastamise ärajäämine halb uudis,? kinnitas Reisenbuk. Leedu Hoiupanga erastamine oleks olnud positiivne ja lisanud aktsiale väärtust, lisas ta.

Reisenbuk märkis, et suurte tegijate turujagamise protsessis kipuvad kaotajaks jääma väikeaktsionärid. Seetõttu oleks omanike poolt eetiline, kui kahe Rootsi panga ühinemise tulemusena müüdaks Eestis ära Hansapank või ostetakse Hansapanga väikeaktsionärid välja.

Kui Hansapank jääb pärast SEBi ja Swedbanki ühinemist endiselt börsile, kahjustaks see väikeaktsionäride huve, lausus Reisenbuk. ?Kolmas stsenaarium, kus müüki läheks küll Ühispank, kuid Hansapank jääks börsile alles, kahjustaks Hansapanga väikeaktsionäride huve,? lausus Reisenbuk. ?Oluline oleks, et ostupakkumise tegemise otsus langetataks nii kiiresti kui võimalik,? lisas ta.

Trigon ootab Hansapanga aktsia hinnaks võimalikus ostupakkumises 200 krooni. Reisenbuk märkis, et ei oota Hansapanga aktsia kiiret hinnatõusu sellele tasemele, et siis ostupakkumist oodata. ?Enne kui pole tulnud uut informatsiooni, stabiliseerub aktsia tõenäoliselt pragusest tasemest mõnevõrra kõrgemal,? lausus Reisenbuk.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing