Korteriühistule laenamine toppab

Ervin Soon 02. mai 2001, 00:00

Ka mitu teist liisingufirmat valmistusid talvel turule tulema korteriühistute remondi laenuga, kuid on kas ideest loobunud või selle teostamise edasi lükanud.

?40-50 korteriühistu esindajat nii Tallinnast kui ka teistest linnadest on käinud uue laenutootega tutvumas, kuid lepinguni jõudmisel on probleem selles, et ühistutel on sisese üksmeeleni jõudmiselgi raskusi,? ütles ASi Hansa Liising projektijuht Sven Soomuste. On hea, kui mais jõutakse viie korteriühistu järelmaksu lepinguni.

Eesti Korteriühistute Liidu tegevdirektori Paul Puustusmaa sõnul on tagatiseta remondilaenu ehk järelmaksu võtmine jäänud selle taha, et väga palju tuleb teha selgitus- ja nõustamistööd.

Tartu Korteriühistute Liidu juristi Kristjan Siku sõnul on seni mõni üksik korteriühistu otsustanud laenu võtta. Otsuseni jõudmine on tema sõnul vaevaline: kui Hansa Liisingu järelmaksu jaoks on vaja vähemalt 75% ühistuliikmete nõusolekut, siis koosolekutel on raske isegi kvoorumit ehk 50% kokku saada.

Tallinnas Sütiste 33 ja Sütiste 41 asuvate majade korteriühistute esimehe Leo Jaaska sõnul tegi ühe maja ühistu üldkoosolek põhimõttelise otsuse laenu võtta. ?Näiteks 1,7 miljoni krooni suuruse laenu puhul on vaja pantida 10?12 korterit. On selge, et panditavate korterite leidmine on raske, sest paljud korterid on juba eraldi laenudega koormatud,? lausus Jaaska.

Jaaska sõnul kulub 1,7 miljoni kroonise laenu tagasimaksmisele kümne aasta jooksul 3 krooni ruutmeetri kohta kuus.

Ühisliising ja Sampo Liising kavatsesid samuti veebruari alguses peagi uut tagatiseta laenutoodet korteriühistutele pakkuma hakata, kuid ei ole seni oma plaani ellu viinud. Sampo Liisingu järelmaksu tootejuhi Tanel Veissoni sõnul on korteriühistu laenutoote loomine külmutatud.

Seni ole sõlmitud ka ühtki lepingut Sampo Liisingu pakutava laenuvariandi peale, mis eeldab 100% korteriühistu liikmete nõusolekut ning kõigi korterite staatust kinnistatuna.

Ühisliising käivitas nädala eest korteriühistu tagatiseta järelmaksu pilootprojekti, mille puhul antakse laenu ainult Uus Maa Kinnisvarahalduse teenindatavatele ühistutele.

Selle aasta jaanuari keskel tutvustas Hansa Liising koostöös Eesti Korteriühistute Liiduga remondi otstarbel antavat järelmaksu, mille puhul ei nõuta täiendavat tagatist. Hansa Liising prognoosis anda järelmaksu välja esimesel aastal 200?300 miljoni krooni ulatuses ning 3?5 aasta pärast jõuda 1 miljardi kroonini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing