Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Silmet Grupp on läinud Tiit Vähi firma ainuomandusse

  Gaiainvesti ja Valga Groupi juhatuse esimees Jaak Raudsepp kinnitas Silmet Grupi kõigi aktsiate üleminekut Gaiainvesti omandusse. Ta lisas, et seni 50 protsenti Silmet Grupi aktsiatest omanud offshore-firmaga, mis oli Margus Linnamäe kontrolli all, sõlmiti ikkagi ostu-müügitehing ning et mingit aktsiate loovutamist ei olnud.
  Tehingust täpsemalt keeldus ta aga rääkimast, soovitades ära oodata Tiit Vähi, kes viibib praegu Brasiilias ja naaseb sealt neljapäeval. Ka ei osanud Raudsepp kommenteerida Silmeti endise omaniku Thomas Bjorn Waldini ja Tiit Vähi suhteid: ?Otsest osalust Waldinil Silmetiga seotud ettevõtetes enam ei ole, võimalike kokkulepete kohta peate asjaosaliste endi käest küsima.?
  Raudsepp sõnas, et tema enda osalus Valga Groupis on pigem sümboolne ning et enamusosalust hoiab endiselt Tiit Vähi. Sisuliselt on tegu Vähi perefirmaga, sest ka Raudsepp kuulub Tiit Vähi kälimehena pereringi.
  Mehis Pilv selgitas, et tema sattus Silmet Grupi omanike hulka tänu omaaegsele Silmeti erastamise äriplaani koostamisele.
  ?Olen tegelnud paljude suurerastamiste nõustamisega ning Silmet oli üks neist,? sõnas Pilv. ?Magnum Grupiga, kes oli minu käest enne tellinud ka farmaatsiatehase erastamise äriplaani, leppisime Silmeti äriplaani tegemisel kokku ka teatud aktsiaoptsiooni võimalustes. Tegelesin Silmeti äriplaani koostamisega juba alates 1995. aastast. Nüüd olengi need optsioonivõimalused eraisikuna realiseerinud. Küll mitte Magnum Grupi või tema osaluse omandanud firmade kaudu, vaid hoopis Gaiainvestis, kellele kuuluvad nüüd kõik Silmet Grupi aktsiad.?
  Pilv kinnitas, et tal pole mingit pistmist offshore-firmadega, kellele vahepeal kuulus 50 protsenti Silmet Grupi aktsiatest. Samas lisas ta, et just tema viis omal ajal kokku Magnum Grupi omanikud ja Thomas Bjorn Waldini.
  Küsimusele, kas Silmet Grupi nõukogu liige Thomas Waldin on nüüd omanikeringist täiesti väljas, vastas Mehis Pilv: ?Seda peate ikkagi Tiit Vähi käest küsima, ma ei tahaks Valga Groupi omanikeringi kommenteerida. Võib juhtuda, et kõik varem kokkulepitud optsioonid pole veel lõpuni paigas.?
  Omal ajal Silmeti erastanud ASi Ephag kohustused erastamisagentuuri ees võttis üle Silmet Grupp, kaasa arvatud kohustus investeerida kolme aasta jooksul ettevõttesse 519,9 miljonit krooni.
  Erastamisagentuuri juhtiv spetsialist Katrin Kivi kinnitas, et agentuuri andmeil on Silmet Grupp oma investeerimiskohustuse sisuliselt täitnud.
  Silmet Grupi koosseisu kuuluvad haruldaste metallide ja haruldaste muldmetallide tootja AS Silmet, Sillamäe majandustsooni haldav AS Silmet Kinnisvara, AS Sillamäe Soojuselektrijaam ja AS Sillamäe Sadam. Silmet Grupi koosseisus on ka rahvusvaheliste investeeringutega Sillamäe jäätmehoidlat konserveeriv AS ÖkoSil, mille 35 protsenti aktsiatest on Eesti riigi omanduses.
  Tiit Vähi ütles augustis antud intervjuus, et ettevõte teenis esimesel poolaastal 37 miljonit krooni kasumit ning täitis sellega prognoosi. Silmeti poolaasta käive oli 353 miljonit krooni, sellest 332 miljonit krooni oli eksportkäive.
  Vähi lisas, et tagasilöögid maailmamajanduses, näiteks mobiiltelefonide- ja elektroonikatööstuses mõjutavad ka Silmetit. Maailmas on langenud tantaali ja haruldaste muldmetallide hind, mida Silmet toodab. Samas kompenseerib langust suurem nõudlus kolmanda Silmeti toote, nioobiumi järele, mida kasutatakse näiteks kosmose- ja lennukitööstuses.
  ?Aasta prognoosi me täidame,? ütles Vähi.
  ___________________________________________
  Jaanuar 1997
  RASi Silmet 65 aktsiatest erastati ASile Ephag järgmistel tingimustel: müügihind 26 miljonit krooni (sellest 50 EVPdes), ülevõetud kohustuste maht 105,6 miljonit krooni, investeerimiskohustus 519,9 miljonit krooni, garanteeritud tööhõive 1500 inimesele.
  August 1997
  Silmeti aktsionäride üldkoosolek otsustas viia ettevõtte senise 7,4 miljoni krooni suuruse aktsiakapitali nulli ja maksta sisse uus aktsiakapital 61 540 000 krooni. Et riik loobus omapoolsest sissemaksest, kujuneb Silmeti uueks aktsiakapitaliks 40 001 000 krooni.
  Samal ajal võõrandas Ephag aktsiate märkimise õiguse oma aktsionäridele, mille järel muutusid Silmeti omanikeks AS Magnum Grupp (aktsionärid Margus ja Aivar Linnamäe ning Georg Gavronski) ja Thomas Bjorn Waldin, kumbki 50 protsendiga. Ühtaegu nimetatakse AS Silmet ümber ASiks Silmet Grupp.
  Oktoobris 1997 saavad Silmet Grupi nõukogu liikmeks Tiit Vähi, kelle firmadel otsest osalust Silmet Grupis veel ei ole, ja Mehis Pilv, kellel samuti puudub näiline seos Silmetiga.
  Ephag taotleb küll enda ümberregistreerimist äriregistris, kuid taotlus jäetakse rahuldamata ja ettevõte läheb sundlõpetamisele veebruaris 2000.
  August 1998
  Silmeti suuraktsionäride Magnum Grupi ja Thomas Waldini kõrvale lisandub kaks väikeaktsionäri, kellele kummalegi emiteeritakse kaks uut 10kroonist aktsiat ? oma 8,5 miljoni kroonise nõude vastu saab ühe aktsia omanikuks AS Gaiainvest (omanik AS Valga Group ehk Tiit Vähi) ja teine aktsia läheb samuti 8,5 miljoni kroonise nõude vastutasuks offshore-firmale Infact Consulting Co LCC (esindaja Margus Linnamäe). Et Silmet Grupil on omakorda 8,5 miljoni kroonine nõue nii Gaiainvesti kui ka Infact Consultingi vastu, siis need nõuded tasaarveldakse.
  Samaaegselt nimetatud tehingutega kinnitab Tiit Vähi Äripäevale, et ta on Valga Groupi kaudu Silmeti aktsionär juba märtsist 1998.
  Veel enne aktsionäriks saamist jõuab Gaiainvest lisaks Silmet Grupile krediteerida veel ka tema tütarfirmat ASi Silmet 10 miljoni krooniga, nagu ka teine uus Silmet Grupi aktsionär Infact Consulting.
  Detsember 1998 ? jaanuar 1999
  Aktsionäride ringis toimuvad suured muudatused: 50 protsenti Silmet Grupi aktsiatest läheb ASile Gaiainvest (ainuomanik AS Valga Group) ja ülejäänud 50 protsenti Mauritiusel registreeritud firma Coppelia Trading Ltd kätte (esindaja Margus Linnamäe).
  Tiit Vähist saab Silmet Grupi juhataja, tema asemel saab nõukogu liikmeks Mehis Pilv.
  Suvi?sügis 1999
  Coppelia Tradingu vahetab Silmet Grupi aktsionäride hulgas välja järjekordne offshore Cantal Holding Ltd, esindajaks endiselt Margus Linnamäe.
  Silmeti kunagine aktsionär Magnum Grupp saab uue nime AS Aoalge ning Linnamäed ja Gavronski lahkuvad selle omanike seast.
  Gaiainvesti aktsiakapitali laiendamise käigus läheb 20 protsenti aktsiatest Mehis Pilve kätte. Mitterahalise sissemaksena arvestatakse Pilve poolt märtsist septembrini 1998 antud miljonikroonist laenu Gaiainvestile. Valga Group oli samal ajal Gaiainvesti krediteerinud 2 miljoni krooniga.
  Aprill 2001
  Silmet Grupi ainuaktsionäriks saab AS Gaiainvest, Aivar ja Margus Linnamäe ning Georg Gavronski lahkuvad Silmet Grupi nõukogust. Nende asemele asuvad Tiit Vähi tütar Evelin Vähi ja jurist Elar Eha. Nõukogu liikmena jätkavad Tiit Vähi kälimees Jaak Raudsepp, Mehis Pilv ja Thomas Bjorn Waldin.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Suur galerii: InvesteerimisFestivali esimene päev
Eile algas kolm päeva kestev InvesteerimisFestival.
Eile algas kolm päeva kestev InvesteerimisFestival.
Comodule koondab ärid ühe katuse alla ja saab uue tegevjuhi Kristjan Maruste jätkab emafirma juhina
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.