22. oktoober 2001 kell 12:08

Haapsalu müüb ajaloolise Friedheimi villa

Haapsalu linnavalitsus müüb 12. novembril avaliku suulise enampakkumise korras vallasasjana Friedheimi villana tuntud hoone Supeluse 2, kus viimased nelikümmend aastat asus psühhoneuroloogia haigla. Ajaloolise hoone alghind on 1 500 000 krooni.

Koos villaga müüakse veel Suur-Mere 20 asuv hoone alghinnaga 400 000 krooni. Enampakkumise võitjal tuleb sõlmida ostu-müügi leping ühe kuu jooksul enampakkumise tulemuste kinnitamise päevast arvates.

Muinsuskaitseinspektsiooni Loode-Eesti talituse vaneminspektor Kalli Petsi kinnitusel on Friedheimi villa ehk pansion Imhofi nime kandnud historitsistlikus stiilis ehitis pärit 1885. aastast, kusjuures algul oli maja tuntud kui kohalike seltskonnainimeste kooskäimise koht.

Krunti on aja jooksul oluliselt suurendatud mere arvel. 1920ndatel üüris maja EV sõjaminister August Hanko, kelle külalisena suvitasid siin Oskar ja Aino Kallas. Hoone natsionaliseeriti 1940ndatel. 1950ndatest aastatest asus majas neuroloogiahaigla. Hoone merepoolsesse ossa tehti 60ndatel juurdeehitus. Pärast Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskuse väljakolimist jäi hoone 2001. aasta kevadel tühjaks ja on sedasi seisnud tänaseni.

Hetkel kuum