Ülo Toomsalu • 1. november 2001 kell 6:04

Pärnoja surus oma soosiku Eesti Energia nõukogusse

Oktoobri alguses viimast päeva tööl olnud majandusminister Mihkel Pärnoja kutsus Tallinna Tehnikaülikooli elektroenergeetika instituudi direktori Mati Valdma Eesti Energia nõukogust tagasi ning määras tema asemele Mõõdukatega tihedalt suhtleva mitme Tallinna ja Tartu soojusettevõttega seotud Erich Teigamägi, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Ma olen üpris veendunud, et minu väljavahetamise taga võis olla poliitiline mäng ning asemele oli vaja erakonnale sobivamat isikut,? lausus Mati Valdma. Tema sõnul võis Pärnoja ärritada tema vastuseis möödunud aasta suvel toimunud Narva Elektrijaamade müügile firmale NRG.

?Kirjutasin märgukirja, et Narva Elektrijaamade lepingu põhitingimused on halvad ja Eesti energeetikale kahjulikud, sellest hoolimata otsustati müüa,? sõnas Valdma.

Valdma ohvriks toomist poliitilistele ambitsioonidele tunnistasid eile Eesti Päevalehele ka kaks anonüümsust palunud Eesti Energia nõukogu liiget. ?Mõõdukatel oli vaja ise mõtleva Eesti Energia nõukokku oma meest,? lausus nõukogu liige. ?Kellelegi ei ole saladus, et ettepaneku Teigamägi nõukokku arvata tegi majandusminister, mitte jõujaamade ja kaugkütte ühing.?

Kuigi majandusministri nõuniku Maria Alajõe sõnul oli Teigamägi nõukokku arvamise taga eelkõige Eesti jõujaamade ja kaugkütte ühingu soov, kinnitas ühingu juhatuse esimees Toomas Niinemäe, et initsiatiiv tuli majandusministeeriumist. ?Meilt küsiti lihtsalt toetust ja selle me andsime,? sõnas Niinemäe.

Hetkel kuum