Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksudebatt taas hoos

  Sügis läheneb ja iga-aastane debatt maksude üle algab taas. Avakäigu tegi Mõõdukate aseesimees Rein Järvelill (vt. Ettevõtte tulumaks tuleks osaliselt taastada - toim.), kes arvab, et oleks aeg lõpetada neoliberalistlik ajajärk Eestis ning minna üle Euroopa riikides kustuvale sotsiaaldemokraatlikule mõtlemisviisile.
  Maksustamise poole pealt tundub hr Järvelillel olevat hinge peal see, et Eesti loobus ettevõtte tulumaksust. Parlamendi liikmena teab ta aga väga hästi, et muudatus finantssüsteemi ühes lülis tähendab paratamatult muudatusi muudes punktides, muidu võib riigi stabiilsus ohtu sattuda. Kuid hr Järvelille poolt tehtud ettepanek ? kehtestada 13 ettevõtte tulumaks ? tekitab otsekohe hulga küsimusi ja kommentaare. Siin oleks mõned neist.
  Ettevõtlustulu maksustamine on suhteliselt problemaatiline küsimus, sest avades sellel teemal diskussiooni, tuleks otsekohe küsida: kelle tulu see on?
  Üks võimalus on vaadelda ettevõtet iseseisva isikuna, kes tegutseb ettevõtlusvaldkonnas ja saab oma tegevusest tulu. Kuna ettevõte kasutab riigi poolt tehtud investeeringutega loodud keskkonda ja inimpotentsiaali, siis on loomulik, et ta peaks kandma osa selle kuludest. Kuid ettevõtte kui isiku võrdsustamine füüsilise isikuga (edaspidi: FI) on suhteliselt problemaatiline, sest tänini ei ole keegi suutnud ühegi sellise isikuga näost näkku kohtuda ja tal kätt suruda. Tegemist on virtuaalse olevusega, kes eksisteerib vaid meie teadvuses õiguste ja kohustuste kogumina ning kasutab FI-lt laenatud vara, sh raha.
  Seega võib öelda, et ettevõtte tulu on tegelikult FI omaniku tulu, mida hr Järvelill tahaks kaks korda maksustada: kõigepealt siis, kui see tekib arvestuslikult ettevõtte majandusaruandes, ja teist korda siis, kui see makstakse välja FI-le. See aga oleks ebaõiglane üldise õigluse printsiibi järgi.
  Kui vaadata Euroopa riikide praktikat, siis tõepoolest maksustatakse pea kõigis nendes riikides ettevõtlusest teenitud tulu kaks korda. See omakorda annab rohket ja hästi tasuvat tööd maksunõustajatele, kes tähelepanuväärse aktiivsusega mõtlevad välja järjest uusi skeeme, kuidas maksukulusid vähendada või koguni elimineerida. Praktikas varieerub riigi tulu ettevõtluse tulumaksust 3 ja 8 vahemikus kõigist maksutuludest ? seega ei anna see märkimisväärset tulu kuskil, kui ehk välja arvata Jaapan, mis aga on erijuhtum.
  Praktilistes uuringutes on selgunud, et tegelikkuses tasuvad tulumaksu vaid väikesed ja keskmised ettevõtted, suured ja eriti rahvusvahelised ettevõtted pole tulumaksu märkimisväärselt kunagi maksnud ja see kehtib nii ELi riikide kui ka teiste riikide suhtes. Põhjus on nii märkimisväärsed maksusoodustused, mis on seotud suurte investeeringutega, kui ka osavad raha kantimise skeemid oma erinevates riikides asuvate üksuste vahel. Seega loota ettevõtte tulumaksust märkimisväärset tulu riigieelarvele on Riigikogu rahanduskomisjoni liikme poolt küll narr lootus, pealegi olukorras, kus dividendidelt (s.o omanikele jaotatavalt kasumilt) makstakse tulumaksu ju endiselt. Samas tuleks lisada, et nimetatud topeltmaksustamise süsteem varieerub oluliselt. Mõnedes riikides maksustatakse ettevõtlustulu tõepoolest kaks korda (nn klassikaline tulumaksuskeem), kuid enamikus neist on tegelikult kasutusel nn hüvitussüsteem, mis tähendab, et juba maksustatud tulu kompenseeritakse, kas FI-le, kui talle kuuluv tuluosa kuulub väljamaksmisele (väljamakstavat tulu suurendatakse arvestuslikult varem kinnipeetud tulumaksu võrra), või loetakse dividendide väljamaksmisel tulust teist korda kinnipeetud tulumaks ettevõtte tulumaksu ettemaksuks ? selline süsteem kehtis Eestis kuni 2000. aastani.
  Seega sisuliselt maksustatakse tulu vaid üks kord, kuid maks peetakse kinni nn eelmenetluse vormis juba tekkimise hetkel.
  Hr Järvelille ettepanekust võib aru saada, et ta soovib üle minna nn klassikalisele ettevõtlustulu maksustamise süsteemile ja koormata ettevõtlusest teenitud tulu lisaks praegusele 26 tulumaksule veel täiendava 13 tulumaksuga. Ma loodan, et ma sain tema ettepanekust õigesti aru? Kui nii, siis oleks kurb, kui Eesti võtaks eelmise sajandi mahakäive praktika taas kasutusele ja rakendaks selle nüüd, uue aastatuhande lävepakul.
  Lisaks tundub hr Järvelille hirmsasti häirivat praegune erisoodustuste maksustamise süsteem, mis on tõepoolest nähtus omaette. Tõsi, probleem ei peitu antud juhul erisoodustuste maksustamises ? see on tavapärane praktika enamikus riikides ning lausa nõutav ELi riikides (ma loodan, et hr Järvelill on sellest teadlik) ?, vaid selle rakendamise viisis. Õigluse printsiibist lähtudes tuleb erisoodustusi maksustada, selles, ma loodan, ei kahtle keegi.
  Kuni 2000. aastani oli asi lihtne, ettevõtlusega mitteseotud kulusid FI-le ei arvestatud kuludena tulumaksu suhtes, mille tõttu tuli vastavad kulud tasuda tulust peale tulumaksu, s.o kasumi arvelt. Kuna Eestis ei ole nüüd enam vastavat tulumaksu, siis rakendub tagurpidine loogika ? nende kulude pealt, mis ei ole seotud ettevõtlusega, tuleb tasuda tulumaks kohe, samas kui muudelt tuludelt tasutakse tulumaksu alles siis, kui need antakse üle FI-le.
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Suursaadik: Soome idapiiril avaldus Moskva ootuspärane jõhker künism
Soome valitsus proovis tasapisi üha tugevneva ränderünde tingimustes leida tasakaalu riikliku julgeoleku ja rahvusvahelise õiguse vahel, kirjutab Eesti suursaadik Soomes Sven Sakkov.
Soome valitsus proovis tasapisi üha tugevneva ränderünde tingimustes leida tasakaalu riikliku julgeoleku ja rahvusvahelise õiguse vahel, kirjutab Eesti suursaadik Soomes Sven Sakkov.
USA aktsiad alustasid uut börsinädalat langusega
Ühendriikide peamised börsiindeksid taandusid esmaspäeval, mis analüütikute hinnangul on hingetõmbepaus pärast novembri võimsat rallit.
Ühendriikide peamised börsiindeksid taandusid esmaspäeval, mis analüütikute hinnangul on hingetõmbepaus pärast novembri võimsat rallit.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Edukas tiimijuht räägib inimestega ja kaasab neid pidevalt
Fujitsu Persona tooteomanik ja meeskonnajuht Sirli Vaher ning NICO Eesti ärijuht Siim Palumets jagavad oma kogemust Fujitsust kui tööandjast. Kuidas hoida erinevaid tiimiliikmeid ühtsena ning kuidas eristub värbamine IKT sektorisse teistest valdkondadest?
Fujitsu Persona tooteomanik ja meeskonnajuht Sirli Vaher ning NICO Eesti ärijuht Siim Palumets jagavad oma kogemust Fujitsust kui tööandjast. Kuidas hoida erinevaid tiimiliikmeid ühtsena ning kuidas eristub värbamine IKT sektorisse teistest valdkondadest?
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Konfliktne Tartu arendaja vihastas järgmised koduostjad välja “Miks ma maksan pangalaenu pooliku asja eest?”
Tartu uusarenduses on tööd venima jäänud ning ostjate kannatus katkemas. Maksuvõlgades ja töötajatega vaidlev arendaja süüdistab intriige kiskuvaid kliente, kes ei taha mõista ettevõtja rasket olukorda ja tehtud pingutusi.
Tartu uusarenduses on tööd venima jäänud ning ostjate kannatus katkemas. Maksuvõlgades ja töötajatega vaidlev arendaja süüdistab intriige kiskuvaid kliente, kes ei taha mõista ettevõtja rasket olukorda ja tehtud pingutusi.
Järjekordne löök arstikeskustele: patsiendid ei vasta mobiiltelefonile
Niigi ülekoormatud arstide ja õdede koormust suurendab üha kasvav trend: eelkõige noored patsiendid ei vasta enam mobiiltelefonile.
Niigi ülekoormatud arstide ja õdede koormust suurendab üha kasvav trend: eelkõige noored patsiendid ei vasta enam mobiiltelefonile.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.