Andres Reimer • 6. november 2002 kell 22:00

Gazprom pitsitab konkurenti

Venemaa gaasitootja Gazprom valas sellel nädalal Itera-vastase viha leedulaste peale, lõpetades gaasitarned Itera klientidele, keda on 15 Leedu gaasiostjatest, kirjutas eilne Venemaa majandusleht Vedomosti. Gazprom lihtsalt jätab Leedule edastamata Itera klientidele mõeldud gaasi.

Nii Itera kui ka Gazprom taotlevad osalust Eesti väetisetehases Nitrofert.

Gazpromi väitel võlgneb Itera gaasi transportimise eest ligi 650 miljoni krooni suuruse summa. Kuigi Leedu on Venemaa gaasitootjatele üks maksevõimelisemaid turge, valisid gaasimonopolistid selle maa Iterale surve avaldamiseks, sest Leedu turuosa on väike.

Gazpromi esindaja avaldas Vedomostile, et Leedu gaasifirma Lietovus Dujos suudab limiiti ümber jagades tõenäoliselt siiski kõiki gaasitarbijaid varustada.

Kohtla-Järve väetisetehase ASi Nitrofert moskvalastest omanikud üritavad ettevõtet müüa just gaasitootjatele Gazprom või Itera, et saada Nitroferdi põhitooraineks olevat gaasi kontsernisisese soodushinnaga.

Gazprom ja Itera on varemgi suurte rahasumade üle vaielnud, kuid jõumeetoditega asuti suhteid klaarima esmakordselt.

Hetkel kuum