Ülo Toomsalu • 27. november 2002 kell 6:48

PM: Keskkonnakaitse juhi poeg tabati metsarüüste juurest

Võrumaa illegaalse metsaäri väidetav niiditõmbaja Einar Visnapuu on keskkonnainspektsiooni Võru osakonna juhataja poeg.

Einar Visnapuu on politsei luubi all seoses hiljutise metsarüüstamisega Haanja looduspargis, kirjutab Postimees.

Looduspargi direktori Silver Näki kinnitusel on metsaröövlid teinud lagedaks umbes neli hektarit kaitseala metsa. Ilma raieteatist esitamata on metsarüüstajad lõiganud puud kõigepealt risti-rästi maha ning sandistanud mitu 75aastast kuuske sae sisselõigetega, jättes puud püsti. Saagidest puutumata on jäänud vaid kuivanud puud.

?Olen metsanduse eriala lõpetanud ja võin öelda, et need inimesed, kes niimoodi teevad, ei ole normaalsed inimesed,? ütles Näkk Postimehele.

Ülemöödunud reedel võtsid keskkonnainspektorid raieplatsilt Postimehe andmetel kinni Roel Jüriöö ning Einar Visnapuu ja viisid nad politseisse. Politsei algatas kriminaalasja metsavarguse tunnustel - Jüriööst sai kahtlusalune ja Visnapuust tunnistaja. Uurija Kadri Jõgeva ei soostunud Postimehele kommenteerima, miks ta võttis Võrumaa keskkonnainspektsiooni juhataja Endel Visnapuu poja arvele tunnistajana.

Postimehe allika kinnitusel kummitab Roel Jüriöö keskkonnakaitsjaid juba viis aastat. ?Jüriööd on mitu korda kriminaalkorras karistatud. Jüriöö ja Visnapuu on pidevalt koos ja skeem on neil üks ja sama. Visnapuu teab, mida uurijale rääkida. Kohtusse läheb tankist, kes saab kolm kuud tingimisi,? rääkis allikas.

?Öeldakse nii, et üks selle asja organiseerija oli keskkonnainspektsiooni Võru osakonna juhataja poeg,? lausus Postimehe allikas. ?Kõigepealt lõigatakse natuke metsa ja kutsutakse inspektsioon kohale, et kahju ära hinnata. Kui inspektsioon on andnud käsu maha lõigatud ja rikutud puude väljaveoks, lõigatakse lank veel kaks korda suuremaks.?

Hetkel kuum