Virkko Lepassalu • 20. märts 2003 kell 9:24

Onako analüütik: sõda mõjutab Eesti naftatransiiti vaid siis, kui venib

Onako Eesti analüütiku Igor Teterini arvates mõjutab sõda Eesti naftatransiiti veidi ehk vaid juhul, kui see venima hakkab.

'Võib öelda, et sõda praktiliselt naftatransiiti praegu ei mõjuta,' ütles Teterin, kes pidas Iraagi sõjast märksa olulisemaks probleemiks Eesti majandusele ränki jääolusid Soome lahel.

Kütusehinnale ennustas Teterin esialgu pigem langust kui tõusu. Pikemas perspektiivis aga mõjutavad Eesti kütuseturgu tema arvates Jukose poolt kontrollitava Leedu Mazheikiai tehase poolt vastu võetud hinnaotsused. Lõviosa kütusest pärineb Mazheikiaist, kes sisuliselt seetõttu dikteerib Eesti turgu.

Onako Eesti peab Tallinnas juba pool aastat n-ö logistilist kontorit, füüsiliselt Onako naftat enam läbi Eesti ei liigu. Teterini kinnitusel ei ole Onako naftatransiisi lõpetamises Eesti kaudu süüdi omandivaidlus transiidiärimees Endel Siffi firmadega Bekkeri sadamas. Onakole on praegu lihtsalt kasulikum korraldada äri Ukraina ja Kasahstani kaudu. Esindatust Eestis ei kavatse Onako Teterini sõnul ka edaspidi likvideerida.

Hetkel kuum