Ülo Toomsalu • 27. oktoober 2003 kell 6:00

EPL: Maavanemaid hakkab määrama regionaalminister

Valitsus kavatseb muuta senist maavanemate valimise tava, mille kohaselt jääks tulevikus maavanemad valitsuse asemel regionaalministri määrata.

Maavanema kandidaatidel poleks eelnõu paranduse kohaselt enam tarvis ka omavalitsuste heakskiitu, neile jääks vaid riiki esindav funktsioon, kirjutab Eesti päevaleht.

Praegu on 15 maavanemast 8 ametis kohusetäitjana, kuigi seadus nõuab maavanemate ametisse määramist kolme kuu jooksul pärast valitsuse ametisseastumist.

?Loomulikult on ebanormaalne, et kohustäitjad on nii pikaks ajaks jäänud, aga kõige hullem on see, et ei suudeta siiani kokku leppida, kes see maavanem siis olema hakkab,? märkis siseminister regionaalalal Jaan Õunapuu.

Õunapuu kavatses haldusreformiga kaotada maavalitsused ning moodustada nende asemele linnade ja valdade esindajatest maakogud, kuid Res Publica ja Reformierakond ei pooldanud seda plaani. Samuti ei leidnud toetust Õunapuu ettepanek, mille järgi oleks kohalik omavalitsusliit hakanud täitma maakogu funktsiooni.

Maavanemate valimise korda muutev parandusettepanek peaks lisanduma siseministeeriumi kahe ministri eelnõusse, kuid viimane põhiseaduskomisjon leidis, et eelnõu on põhiseadusega vastuolus. Komisjoni meelest peaks ühe siseministritest nimetama regionaalministriks. Õunapuu tõdes, et vastuolu põhiseadusega tuli talle üllatusena.

Hetkel kuum