4. november 2003 kell 22:00

Tallinnale tuleb tõmmata turistide tähelepanu

Mulle on räägitud, et Eesti koolilastele on alati õpetatud olulist ajaloodaatumit 1154, mis oli aasta, mil Araabia kartograaf ja geograaf al-Idrisi märkis oma kaardile praeguse Tallinna asukoha nime Klwan all (Kolõvan oli Tallinna tolleaegne nimi). Siis algas linna, mis ilmselt oli tunduvalt kauem olemas olnud, kirjalik ajalugu. Niimoodi on mulle räägitud.

See ajalooõpetus on alati olnud ühesugune, hoolimata võimulolevast režiimist või parteist. Ma ei kontrollinud ajalehti 50 aasta tagusest ajast, mil Tallinn oma 800. aastapäeva tähistas, kuid 1954. a tingimusi arvestades ei imestaks ma põrmugi, kui seda laialt reklaamitud ei oleks. On arusaadav, et sellel ajal ja sellise režiimiga ei oleks julgustatud mitte millegi tähistamist, mis toimus enne 1940. aastat. Mis mind aga praegu segadusse ajab, on see, et miks me selle olulise daatumi lihtsalt mööda laseme. Ma olen üsna kindel, et kui 850. aastapäev möödub ilma märkimisväärsete pidustusteta, imestavad tulevased põlved, mis meiega aastal 2004 lahti oli. Nad küsiksid kahtlemata, et ?miks nad lasid käest kuldse võimaluse ülistada ajalugu, reklaamida oma linna, tõmmata endale maailma tähelepanu?, ja meie linnajuhid ei oleks suutelised seda piisavalt mõistlikult põhjendama.

Mina ja paljud teised ärimehed ja turismiettevõtjad jagame arvamust, et Tallinna 850. aastapäeva tuleks kasutada linna huvides. Me peaksime oma linna reklaamima, et meelitada ligi külastajaid, kes tuleksid ja tooksid tulu linna poeomanikele, restoranidele, muuseumidele, kontserdisaalidele ning viiksid endaga kaasa toreda pärandi meie linnast, et seda teistega jagada. Selline sündmus köidaks rahvusvahelise pressi tähelepanu, kuna linnad ei tähista nii olulist juubelit sageli. Peale selle kasutaks enamik rahvusvahelisi ajakirjanikke seoses Eesti astumisega Euroopa Liitu võimalust Tallinna liikmesriikidele tutvustada.

850. aastapäev on paljude erinevate tegevusharude jaoks võimalus seal oma toodete ja teenustega osaleda: kasu ei saaks mitte ainult turism, vaid ka tekstiilitööstus, suveniiriputkade ja poeomanikud, magusa- ja alkoholitootjad, transpordiettevõtted ? võimalused on piiramatud.

Ma ei saa aru, miks me vaidleme selle üle, kas Tallinn on 850 aasta vana või mitte. Daatumid ise on ebaolulised. Kas keegi tõesti suudaks mulle öelda, miks jõule ajalooliselt 25. detsembril tähistatakse? Stockholmist, Helsingist, Londonist, Amsterdamist, Prahast, Pariisist või Berliinist tulev külastaja ei kavatse seda daatumit kahtluse alla seada. Ometi on oluline, et me oleksime võimelised seda ajaloosündmust kasutama kui võimalust oma linna ja kultuuripärandit maailma silmis värvikate ürituste ja spetsiaalsete kampaaniate aastaga reklaamida ning niimoodi tehes rikastada enda ja teiste elu.

Autor: Paul Oberschneider

Hetkel kuum