26. november 2003 kell 13:48

Euroopa Komisjon ei pikenda käibemaksusoodustusi

Euroopa Komisjon blokeeris liikmesriikide katsed pikendada liidus praegu kehtivat soodusmääradega käibemaksusüsteemi.

Euroopa Komisjon teatas, et praegu kehtivad käibemaksusoodustused ? sealhulgas lasterõivastele Suurbritannias ning turismile Portugalis ? lõpeb 31. detsembril, kui liikmesriigid ei suuda selleks ajaks kokku leppida uut lihtsustatud süsteemi, kirjutab agentuur Bloomberg.

?See sunnib nad kompromissi otsima,? ütles Komisjoni pressiesindaja maksuküsimustes John Todd. ?Komisjon ei kavatse teha ettepanekut praeguse süsteemi jätkamiseks.?

Käibemaks on Euroopa Liidus seni ainus n.ö koordineeritud maks, kus määrad ulatuvad 15-25 protsendini. Komisjon tahab praegust süsteemi arvukate erandite ja nullmääradega lihtsustada ning nullmääraga maksustamise suures osas lõpetada. Nõutud üksmeelt on aga raske saavutada.

Prantsusmaa, Hispaania, Kreeka ja Soome toetasid Komisjoni juulikuist ettepanekut, mis muuhulgas võimaldas soodusmäära restoranitoidule, eluasemekuludele ning gaasi- ja elektrienergia müügile. Suurbritannia, Iirimaa, Luksemburg ja Portugal tahavad aga suuremat vabadust nullmäära rakendamiseks.

?Me ei aktsepteeri nullmäära tühistamist lasterõivastelt,? ütles Briti rahandusminister Gordon Brown. Maksureeglid ?peavad kajastama rahvuslikke valikuid ja kultuuri?.

Kui kokkulepet ei saavutata, aeguvad praegu kehtivad reeglid 31. detsembril, ehkki järgmise aasta esimese kuue kuu jooksul Komisjon veel kedagi trahvima ei kiirusta, ütles Todd.

Hetkel kuum