Venemaa võlakirjaturg on seiskunud

14. mai 2004, 11:32

Ehkki olukord Venemaa majanduses on suurepärane, on ettevõtete võlakirjade hinnad kukkunud järsult, kirjutas majandusleht The Wall Street Journal.

Lisaks hinnalangusele on võlakirjadega kauplemine praktiliselt seiskunud, kui kõige suuremate korporatsioonide võlakirju mitte arvestada. ?Viimasel nädalal ei toimu mitte mingisugust kauplemist,? lausus ajalehele NOKoil panga fikseeritud intressitoodete peaanalüütik Boriss Ginszburg. Kaos ettevõtete võlakirjaturul hakkab mõju avaldama ka riiklike võlakirjade turgudele.

Ettevõtete võlakirjade müügilaine ei tohiks tekitada globaalset finantskriisi nagu see oli 1998. aasta sügisel, mil riigi keeldumine võlakohustusi täita tekitas Venemaal finantskriisi, rubla devalveerimise mille mõju oli globaalne. Seekordne müügilaine on osa suuremast arenevate turgude võlakirjade müügilainest, mis hõlmab Brasiiliat, Türgit ja teise suure riski ja tulususega võlakirju. J.P. Morgan arenevate turgude võlakirjaindeks kukkus esmaspäeval 5,5 protsenti.

Olukorra tõttu võlakirjaturul on juba mitmed ettevõtted nagu mobiilsideoperaatorid Vimple ja Mobile TeleSystems lükanud edasi võlakirjaemissioonid mahuga kumbki 500 miljonit dollarit. Sama on teinud ka Gazprom Bank. Kuid ettevõtted, eriti energeetikakompaniid vajavad investeeringuid ning analüütikute hinnangul emiteerivad Vene ettevõtted sel aastal võlakirju 7 miljardi dollari väärtuses isegi juhul, kui intressid tõusevad ja riskipreemia väheneb.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing