21. mai 2004 kell 8:27

Tallinna ja Riia börsid kutsusid Balti indeksisse ka Leedu börsi

Tallinna ja Riia börsid kutsuvad septembri lõpus käivitatavasse Balti indeksisse osalema ka Leedu börsi, teatas Tallinna börs.

Indeks käivitatakse päeval, mil Tallinna ja Riia börsid võtavad kasutusele uue kauplemissüsteemi. See on esimene samm Balti- ja Põhjamaade ühendatud väärtpaberituru loomisel, mil seitsme riigi ? Rootsi, Taani, Islandi, Norra, Soome, Eesti ja Läti - börsid kauplevad ühes kauplemissüsteemis.

Reedel allkirjastas OMHEX lepingu erastada 44,3 protsenti Leedu börsi ja 32 protsenti Leedu depositooriumi aktsiatest. Arvestades OMHEXi poolt juba omandatud Leedu börsi aktsiaid ning eelkokkuleppe põhjal täiendavalt väikeaktsionäridelt omandatavat 10 protsenti, ületab OMHEXi osalus Leedu börsis 80 protsenti.

Balti indeks hakkaks koosnema Eesti, Läti ja Leedu börside põhinimekirjade aktsiatest, kapitalisatsiooni põhine ning 10 protsendilise kaalupiiranguga. Indeksile arvutatakse ajalugu kuni 1. jaanuarini 2000. Indeksi algväärtus on 100 punkti seisuga 1. jaanuar 2000.

Endiselt arvutab Tallinna Börs septembrist edasi TALSE indeksit. Lätis hakatakse seniste indeksite asemel arvutama uut, kapitalisatsioonil põhinevat indeksit.

Hetkel kuum