EPL: Kohvi ja lillede eksport Venemaale libiseb käest

29. november 2004, 07:30

Eestit läbiv kakaoubade ja kohvi transiit Lääne-Euroopast Venemaale on jäänud Venemaa piirangute tõttu seisma, mis võib viia kuni 1000 inimese tööta jäämiseni.

13. augustil peatas Venemaa enamiku Eestit läbiva taimsete toodete transiidi ning siin toodetu ekspordi Venemaale. Esimesed kakaooaveosed on juba läinud naabrite Soome ja Läti sadamate kätte, kirjutab Eesti Päevaleht.

Aastas läbib Eestit 100 000 tonni kakaoube, mille käitlemine enne edasisaatmist Venemaale annab tööd ligi tuhandele inimesele. Eesti ekspedeerijate assotsiatsiooni peasekretäri Kersti Kraasi sõnul esimene laev kakaoubadega juba läks Läti kaudu ning soomlased pakuvad väga konkreetselt oma sadamate võimalusi.

?Kui nad lähevad meilt minema, siis tagasi enam ei tule,? lausus Kraas. Tema sõnul on kakaoubade transiit nagunii üks vähestest lääne?ida suunal liikuvaist veostest.

Ühe suurema kakaoubade transiidiga tegeleva Eesti firma Contimer avalike suhete juhi Marek Krugoli sõnul saavad nende inimesed veel tööd teha, kuid tuleb hakata mõtlema kas koondamisele või vähemalt sundpuhkusele.

Kuus-seitse suurt kaupade ekspedeerimisega tegelevat firmat võivad piirangute tõttu oma tegevuse lõpetada. Kõige enam puudutab keeld küll kakaoubade ning kohvi transiiti ja reeksporti läbi Eesti, kuid samuti ei saa eksportida Eestis toodetud jahu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing