Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Bürootarvete kaubandus nõuab head siseturu tundmist

  Lugedes 15.09 Äripäevas ilmunud artiklit ?Bürootarvete ketid laienevad üle Baltimaade?, avastasin ebatäpsusi. Esiteks, 2004. a äriregistris avaldatud majandusaruannete põhjal ei saa kuidagi välja lugeda, et Reval Impex OÜ (praeguse ärinimega Daily Service OÜ) oleks suuruselt teine kontoritarvete hulgi- ja jaemüügi ettevõte Eestis. Väljavõtetest selgub, et nt Büroomix OÜ 2004. a majandustulemi kasv oli ligikaudu 42% aastas ning netokäive 28,4 mln kr, võrrelduna Reval Impexi sama perioodi netokäibega 24,5 mln kr.
  Kuigi krediidiinfo andmebaasis ei ole veel kättesaadaval kõigi Eestis tegutsevate kontoritarvete müüjate 2004. a aruanded, võib kas või olemasolevate põhjal kinnitada, et Reval Impex positsioneerub kas 4. või 5., kindlasti mitte aga teisele kohale.
  Teiseks, Reval Impex ei ühinenud Leedu ettevõttega Alnos Biuro Sistemos. Mulle teadaolevail ja Alnos Biuro Sistemos poolt meile avaldatud andmetel müüsid Reval Impex OÜ omanikud oma osaluse, k.a ettevõtte tegevdirektor Maarika Ojasaar, kellele enne müügitehingut kuulus Reval Impexis 25% (tuginedes eelnevate aastate aruannetele). Ainukesena säilitas uues ettevõttes 5protsendise osaluse Püramiid Grupp, kellele enne tehingu tegemist kuulus 50% Reval Impexist. Kas nimetatud tehingust võib välja lugeda liitumist? Alnos Biuro Sistemos pidas esialgseid läbirääkimisi Eestis ka Büroomix OÜ omanikega, kuid meie oma strateegilises arenguperspektiivis ettevõtte müügi välistasime. See aga oli nende nn liitumise eeltingimus. Reval Impexi omanikud aga (meie meelest ? kahjuks) tegid selle siiski teoks.
  Kolmandaks, Balti riikides on toimunud bürootarvete valdkonnas liitumisi, ostmisi-müümisi ning tütarettevõtete loomisi varemgi. Nii omandas paar aastat tagasi Põhjamaade üks suurimaid bürootarvete ettevõtteid, Soomes tegutsev Tamore OY, Eesti paar väiksemat ettevõtet, millest loodi ka praegu Eestis tegutsev, 100% emaettevõttele kuuluv Tamore Eesti OÜ. Samuti avas paar aastat tagasi Läti suurim ettevõte Aigas Nams Eestis oma tütarettevõtte Fopi. Ka Infotark sisenes Leedu turule kohalikul turul tegutseva ettevõtte omandamise kaudu. Kõigiga on aga juhtunud paraku sama: aastast aastasse on kantud märkimisväärseid kahjumeid, käibed vähenevad ning juhtkonnad teevad kaelamurdvaid pingutusi võõrastel turgudel. Seega suudavad siiski edasi areneda ning kliente parimal viisil teenindada kohalikku turgu põhjalikult tundvad ettevõtted.
  Autor: Riho Purje
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
McDonald'si kasumit toetasid menüü kõrgemad hinnad
McDonald's avaldas ootuseid ületavad neljanda kvartali tulemused, müüki suurendasid kõrgemad menüühinnad, külastajate arv ja turundustegevus.
McDonald's avaldas ootuseid ületavad neljanda kvartali tulemused, müüki suurendasid kõrgemad menüühinnad, külastajate arv ja turundustegevus.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Kaitsepiirangud ei lase Ida-Virumaal omavalitsuste hooneid renoveerida
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.

Olulisemad uudised

Nulliring: palk tõuseb, aga poodi see raha ei jõua
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.