20. september 2005 kell 22:00

Bürootarvete kaubandus nõuab head siseturu tundmist

Lugedes 15.09 Äripäevas ilmunud artiklit ?Bürootarvete ketid laienevad üle Baltimaade?, avastasin ebatäpsusi. Esiteks, 2004. a äriregistris avaldatud majandusaruannete põhjal ei saa kuidagi välja lugeda, et Reval Impex OÜ (praeguse ärinimega Daily Service OÜ) oleks suuruselt teine kontoritarvete hulgi- ja jaemüügi ettevõte Eestis. Väljavõtetest selgub, et nt Büroomix OÜ 2004. a majandustulemi kasv oli ligikaudu 42% aastas ning netokäive 28,4 mln kr, võrrelduna Reval Impexi sama perioodi netokäibega 24,5 mln kr.

Kuigi krediidiinfo andmebaasis ei ole veel kättesaadaval kõigi Eestis tegutsevate kontoritarvete müüjate 2004. a aruanded, võib kas või olemasolevate põhjal kinnitada, et Reval Impex positsioneerub kas 4. või 5., kindlasti mitte aga teisele kohale.

Teiseks, Reval Impex ei ühinenud Leedu ettevõttega Alnos Biuro Sistemos. Mulle teadaolevail ja Alnos Biuro Sistemos poolt meile avaldatud andmetel müüsid Reval Impex OÜ omanikud oma osaluse, k.a ettevõtte tegevdirektor Maarika Ojasaar, kellele enne müügitehingut kuulus Reval Impexis 25% (tuginedes eelnevate aastate aruannetele). Ainukesena säilitas uues ettevõttes 5protsendise osaluse Püramiid Grupp, kellele enne tehingu tegemist kuulus 50% Reval Impexist. Kas nimetatud tehingust võib välja lugeda liitumist? Alnos Biuro Sistemos pidas esialgseid läbirääkimisi Eestis ka Büroomix OÜ omanikega, kuid meie oma strateegilises arenguperspektiivis ettevõtte müügi välistasime. See aga oli nende nn liitumise eeltingimus. Reval Impexi omanikud aga (meie meelest ? kahjuks) tegid selle siiski teoks.

Kolmandaks, Balti riikides on toimunud bürootarvete valdkonnas liitumisi, ostmisi-müümisi ning tütarettevõtete loomisi varemgi. Nii omandas paar aastat tagasi Põhjamaade üks suurimaid bürootarvete ettevõtteid, Soomes tegutsev Tamore OY, Eesti paar väiksemat ettevõtet, millest loodi ka praegu Eestis tegutsev, 100% emaettevõttele kuuluv Tamore Eesti OÜ. Samuti avas paar aastat tagasi Läti suurim ettevõte Aigas Nams Eestis oma tütarettevõtte Fopi. Ka Infotark sisenes Leedu turule kohalikul turul tegutseva ettevõtte omandamise kaudu. Kõigiga on aga juhtunud paraku sama: aastast aastasse on kantud märkimisväärseid kahjumeid, käibed vähenevad ning juhtkonnad teevad kaelamurdvaid pingutusi võõrastel turgudel. Seega suudavad siiski edasi areneda ning kliente parimal viisil teenindada kohalikku turgu põhjalikult tundvad ettevõtted.

Autor: Riho Purje

Hetkel kuum