Raivo Sormunen • 9. oktoober 2005 kell 22:00

Raske nädal aktsiaturgudel

Euroopa börsidel oli möödunud nädalal viimase kahe kuu suurim kukkumine. Kuna nafta hind tegi möödunud nädalal läbi viimase viie kuu suurima languse, vedas miinust suureks naftasektor eesotsas Eni ja Totaliga.

Hoolimata sellest, et kütusetootjate aktsiad kukkusid nädalaga keskmiselt 7?8%, on see kõigest umbes veerand kogu selle aasta tõusust.

Turud said negatiivse tõuke möödunud neljapäeval Euroopa keskpangalt, mis teatas ümber nurga, et võib kiirenenud inflatsiooni pärast hakata baasintressi tõstma. Kallinev laenuraha võib vähendada ettevõtete kasumikasvu ja investeeringuid, kahandada eraisikute tarbimist ja tõmmata aktsiatelt tähelepanu võlakirjadele.

?Me näeme praegu tajutavat korrektsiooni,? ütles Bloombergile HQ Fonderi fondivalitseja Hans Hedstrom. ?Lühiajalised investorid on saanud naftaaktsiaga sõita kenakesti üles ning nüüd sulgevad oma positsioone.?

?Aktsiaturgude langus on väga tervitatav. Väärtpaberid on galopeerinud üles, nagu poleks neil mingisuguseid probleeme üleval,? lisas Aberdeen Asset Managementi fondivalitseja Stephen Docherty. Privatbank AG fondivalitseja lisas, et kiirenev inflatsioon rõhub kindlasti aktsiaturgu. ?Kogu maailm räägib inflatsiooniriskist. Me oleme aktsiate suhtes ettevaatlikud.?

Aktsiaturgude langus tõmbus tagasi reede pärastlõunal, kui USA tööministeerium tuli välja septembrikuu tööjõuturunäitajatega, mis polnudki nii kehvad, kui esialgu kardeti. 35 000 töökoha vähenemine mitte-põllumajandusega tegelevates sektoris oli vähem kui prognoositud 150 000.

Hetkel kuum