Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Südamesoojusest sündinud

  Rääkides inimestega nende tavadest, leidsin oma rõõmuks palju meeldivaid üllatusi. Toredast juhusest osatakse kinni haarata, et seda taas korrata. Isiklik aeg on oluline. Seejuures on enamik traditsioone perekesksed. Minu arvates on selles meie tugevus. Järelikult peame lähedasi oluliseks. Kiire elutempo ei ole suutnud meilt röövida neid helgeid ja rahulikke hetki. Õnneks!
  Meie perel on traditsiooniks kord aastas külastada tuttavat veinitootjat ja valida koju uusi veine.
  Traditsioon sai alguse ammu. Minu abikaasa Joachimi isa elas 1960ndate algul Moseli ääres perekond Schanzi juures, kuna oli sillaehituse juht. Ute ja Manfred Schanz tegelesid viinamarjakasvatusega ja Moseli veiniorule kohaselt valge veini tootmisega. Pärast ehituse valmimist saadi jätkuvalt perekonniti kord aastas kokku ja tollesama Schanzi perekonna veinimõisa veini telliti endale pidevalt Dortmundi ja Kölni vahel asuvasse Sauerlandi toonasesse koju.
  Aeg läks, mõlema pere lapsed kasvasid suureks ja abiellusid. Kuna Joachimi vanemad tellivad jätkuvalt valget veini, siis Joachim avastas Manfredi kaudu Moseli punaveini Dornfelderi. Nimelt tohtisid Moseli jõeoru veinimäe omanikud alles kaheksa aastat tagasi hakata punaviinamarja sorte kasvatama.
  Joachim ongi ainuke oma vennast-õest, kes nüüd Manfredi ja Utega stabiilselt kord aastas kohtub, veiniproovi teeb ja meie perele veini tellib.
  Mina sain veiniproovi elamusest esimest korda osa 2001. aastal. Koos oli mitu saksa peret, kes vaatasid diafilmi viinamarjade kasvatamisest, korjamisest ning mekkisid Manfredi seletuste juurde mitmeid sorte kuivi, magusaid, valgeid ja punaseid veine.
  Viimastel aastatel oleme sõpru-tuttavaid veinimekkimisele kaasa võtnud või siis on sõbrad ise oma mootorratturite seltskonnaga veinimõisa kohale sõitnud, sest Reini ja Moseli org väikeste Saksa linnakestega on tõeliselt maaliline.
  Kuigi elame ise Hiiumaal, käime igal suvel korra Kõpus telkimas. Idee on juba vist 6?7 aastat vana. Lihtsalt tahame korra rutiinist välja, aga mandrile sõit on üsna pikk ja kulukas.
  Kõpus on ilus loodus, vaikus, meri. Ja telgis üks öö olla on hoopis midagi muud, kui igal ööl voodis magada. Kõpus telkimas käime korra kuni kaks suve jooksul. Meil on oma sõpruskond. Neli peret. Kahjuks lapsed on juba sellises vanuses, et viimased aastad pole nad meiega kaasa tulnud.
  Seltskond on pisut vahelduv, aga kaks peret on algusest peale olnud. Vahelduva eduga on meiega olnud veel neli erinevat peret.
  Telkimine Kõpus annab tohutult hea energialaengu. Kui ikka saad kuuvalgel ja päikesetõusul ujumas käia ning vahepeal ka, siis võib igaüks ette kujutada, mida see annab.
  Loomulikult kuulub telkimise juurde traditsiooniliselt grillimine. Vahel on isegi paat kaasas olnud, et lestakala püüda. Kõige toredam oligi vist neli aastat tagasi, kui tahtsime mõne kilo endale söögiks püüda, aga saime umbes 40 kilo lesta. Pärast käisime mööda poode lesta müümas. Muidugi poed endale müüki ei võtnud, siis tegime poe ees trepi peal oma bisnist.
  Minu ema oli väga seltskondlik inimene ning meie perel lai ja väga lähedane sõpruskond. Kui ema 1995. aasta sügisel suri, tekkis tunne, et side mitme ema ammuse sõbraga võib ajapikku kaduda. Et seda ei juhtuks, otsustasime tulla igal aastal ema sünnipäeval 27. augustil kokku ja tähistada tema sünnipäeva.
  Koguneme Metsakalmistul ema haua juures. Jätame sinna lilled-küünlad. Siis suundub seltskond meie Tallinna koju, kus meenutame ema, möödunud aegu. Samas käiakse läbi viimase aasta sündmused. Igal aastal on kohal olnud 15?20 inimest ? ema noorpõlvesõbrannad ja peretuttavad, vahel ka nende lapsed-lapselapsed. Räägitakse juttu, naerdakse palju, isa näitab vanu ja uusi filme ning pilte. Vaatamata alalisele elukohale Strasbourgis saadab minu õde telefonitsi alati oma tervitused seltskonnale. Tänavu toimub kokkusaamine juba üheksandat korda. Eelmisest aastast osaleb peol ka minu väike poeg Sander.
  Kuna vanus ei luba enam hommikuni pidutseda, on mu uusaastahommikud juba pikemat aega varased ja hmm? ?selged?. Neli või viis aastat tagasi klõpsisin hetketuju ajel 1. jaanuari hommikul vaadet aknast. Aknalaual istusid koer Moorits ja kass Matilde. Ilusa hommiku asemel sai ilus jõulukaart loomadega. Üritasin pildistada järgmisel aastal uuesti, seekord juba esimest aastat oma majas. Sain imelise päikesetõusu. Ja nii see läks. Seltskond on nüüd olnud sama, sugulased siitsamast ligidalt. Pildistame kõigepealt päikesetõusu, kui seda on, ja siis hommiku esimesi tegusid. Näiteks lumekoristust. See käib siis naeru ja naljaga.
  Mul oli kunagi taks, kes ei tahtnud halva ilmaga õues olla. Viisin ta 4. korruselt õue, ta tõstis kiiruga jalga ja jäi järsku trepile istuma, nina veidi ette sirutatud ja nuusutas pingsalt. Nimetasin seda tegevust ?ilma nuusutamiseks?. Samasugune tunne on esimesel pildil 1. jaanuaril. See on nagu eeloleva aasta nuusutamine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Klick: must reede ületas ootusi, ees ootab hinnatõus
Kuigi musta reede allahindluskampaaniad ületasid kaupmeeste ootusi, siis hindadesse ei olnud veel täiel määral arvestatud kõrgemaid sisendhindu, ütles Klick Eesti juhatuse liige ja finantsjuht Kaire Koik.
Kuigi musta reede allahindluskampaaniad ületasid kaupmeeste ootusi, siis hindadesse ei olnud veel täiel määral arvestatud kõrgemaid sisendhindu, ütles Klick Eesti juhatuse liige ja finantsjuht Kaire Koik.
Allan Jaakus: Letipea ei ole juhus ega pomm, tark ostab sinna krundi
Kaasaegse tuumajaama rajamise ümber tekkinud hirmud vajavad kummutamist, kirjutab rohelise energialahenduse poolehoidja Allan Jaakus.
Kaasaegse tuumajaama rajamise ümber tekkinud hirmud vajavad kummutamist, kirjutab rohelise energialahenduse poolehoidja Allan Jaakus.
Keskpankurid rääkisid USA aktsiaturgu allapoole
Intressimäärade edasisele tõstmisele viitavad Ühendriikide keskpankurite kommentaarid tekitasid USA aktsiaturgudel taas langusmeeleolu.
Intressimäärade edasisele tõstmisele viitavad Ühendriikide keskpankurite kommentaarid tekitasid USA aktsiaturgudel taas langusmeeleolu.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.

Olulisemad lood

Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.