Võidufilm Eesti kinodesse ei jõua

Martin Hanson 07. märts 2006, 00:00

Videolevisse peaks film aga jõudma, küsimus on vaid - millal.

MPDE levijuhi ja pressiesindaja Lauri Kaare sõnul on "Kokkupõrke" ("Crash") leviõigused, nagu tihtilugu selliste väikestuudiote filmide puhul juhtub, müüdud varajases staadiumis üle terve maailma laiali. On väga raske leida seda, kelle käes juhtuvad sellisel puhul olema Eesti õigused.

"Enam pole ka eriti mõtet "Kokkupõrke" õigusi taga ajada, sest kuna film on juba nii vana, jõuab see lähemas tulevikus kindlasti ühe või teise maaletooja kaudu juba niikuinii kohalikule videoturule," ütles Kaare.

Filmi loojastuudio Lion Gate Filmsiga on neil Kaare sõnul koostöö olemas, kuigi vahemeeste kaudu, aga see ei tähenda, et "Kokkupõrge" ka väljaspool USAd oleks nende jagada olnud.

Kaare sõnul ülejäänud Oscari-võitjad kas on jooksnud või jooksevad praegu Eesti kinodes.

Tartu Ülikooli filmiklubi funktsionäär Silvia Sosaar ütles, et kindlasti on ta kurb, et seda nii olulise auhinna võitnud filmi meie kinokülastajad näha ei saa.

"Minu vend käis seda Londonis vaatamas, ja tema tehtud sisu lühikokkuvõte oli igati intrigeeriv. Seda, miks "Kokkupõrge" meie kinodesse ei tule, ei tea. Eks sellised valikud on raha taga kinni, muud põhjust küll ei kujuta ette," lisas Sosaar.

AS MPDE on Eesti suurim filmilevitaja ning kinode operaator. 1993. aastal tegevust alustanud firmal on Eestis mitmete suurte filmikompaniide toodangu levitusõigus, nende hulgas 20th Century Fox, Warner Bros., Columbia Pictures, New Line Cinema, UIP.

"Brentwoodi koduperenaine ja tema valitsusagendist abikaasa, Pärsia poe omanik, kaks armastajatest politsei detektiivi, mustanahaline televisioonidirektor ja tema abikaasa, mehhiklasest lukksepp, kaks autovarast, algaja politseinik, keskealine korealastest abielupaar… Nad kõik elavad Los Angeleses ning järgmise 36 tunni jooksul nad põrkuvad…"

Sedasi kirjeldab filmi olemust sisujuht filmi kodulehel www.crashfilm.com. Film maalib provokatiivse pildi üle nahavärvipiiride liikuvast reaalsusest, vaatab Ameerika rassilise tolerantsuse keerdkäikudesse ning musta ja valge vahelisse halli alasse, kus lihtsaid lahendusi ja vastuseid ei ole.

Filmiga režissööridebüüdi teinud Paul Higgis on tunnustatud autor ja produtsent. Mehe sulest on tulnud eelmise aasta parima filmi "Miljoni dollari tüdruk" käsikiri.

Mel Gibson, Georg Lucas ja Steven Spielberg on maailma rikkaimate kuulsuste seas ainukesed, kes võitnud oma töö eest Oscari-nimelise kuldmehikese.

Steven Spielberg on võitnud Oscari kahel korral - 1992. aastal II maailmasõja aegse juutide kannatuse teemasid kajastav "Schindleri nimekiri" ja 1998. aastal II maailmasõjast rääkiv "Reamees Ryani päästmine". Mel Gibson sai kuldmehikese oma 1995. aasta režissööritöö eest filmis "Braveheart", milles ta ka ise peaosalist William Wollace'it mängis.

"Tähesõdade" looja Georg Lucas ei ole isiklikult saanud ühtegi Oscarit, kuid eriefektide eest on tema lapsuke neid koju viinud küll.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing