Elanikud: kuhu jääb lubatud kõnnitee?

Krista Taim 09. oktoober 2006, 00:00

Umbes 90 krundiga Tammermaa uuselamurajooni elanikud ostsid krundid teadmises, et saavad lisaks maale kõnniteed, korraliku sõidutee ning tänavavalgustuse. Osa lepinguid, mis seda lubavad, on sõlmitud kaks aastat tagasi ja tähtajad ammu möödas. Paigaldatud tänavapostid seisavad aga jõude ning uusasunikud peavad taskulambivalgel kodu üles leidma. Mais pandud asfalti nimetavad elanikud säästuasfaldiks, sest see juba laguneb ja on rööpasse sõidetud. Kõnniteest pole aga kippu ega kõppu.

Nii koguneski kolmapäeva õhtul Keila vallamajja ca 20 uusasunikku arendajalt Urmas Labandelt aru pärima ja vallajuht Kadri Kreismanilt toetust otsima.

Elanikud kardavad, et Labande lõpetab viimaste kruntide ja ridaelamubokside müügi, pühib tolmu jalgadelt ning lubatud tööd jäävadki tegemata. Kui aga tehtu ei vasta planeeringule, ei pruugi vald teid ja kommunikatsioone oma valdusesse võtta ning elanikud jäävad oma muredega üksi.

"Praegu on pime aeg, tänavad on kottpimedad. Mis saab siis, kui talv tuleb, kes lükkab teedelt lume?" küsib Relika Koppel. Koos abikaasaga ostsid nad krundi esimeste hulgas. Ta näitab notariaalset lepingut, kus kirjas, et 2004. aasta lõpuks on vastavalt planeeringule teed asfalteeritud. "Kui tulid järgmised elanikud, olid juba teised tähtajad, aga ka need on üle läinud," selgitab ta.

Rahulikult teatab Labande, et millegipärast tõesti on sõidutee lubatust ja planeeringust pool meetrit kitsam ja kõnnitee ei mahtunud sinna, kuhu pidi tulema. Labande pakub, et võib sõiduteele tõmmata kõnnitee jooned ja ongi kõnnitee ka olemas. Viimane variant siiski elanikke ei rahulda, kuigi arendajale oleks see ilmselgelt kasulik, sest jääks ära ca 600 meetri kõnnitee ehitus.

Pakutud lahendus ei meeldi ka vallale, sest olemasolev tee ei vasta planeeringule.

Tänavavalgustus peaks Labande kinnitusel korda saama.

Vallavanem Kadri Kreismani sõnul pole vallal võimalik mingeid sanktsioone rakendada, sest arendaja pole tegevusluba taotlenud. "Võime teha järelevalvet, aga ehitus on veel seaduse silmis pooleli," selgitab vallavanem. Mis puudutab elanike lepinguid, siis need tuleb osapooltel endil klaarida ilma valla abita.

Ka Tammermaa krunte vahendanud kinnisvarafirma Uus Maa maakleri Eleri Soonseina sõnul tekib pea igal juhul arendaja ja elanike vahel probleeme. Enamasti saavad need siiski lahendatud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing