Tarmo Luisk - kunstnikust disainer

Tiina Kolk 09. märts 2007, 00:00

Tarmo Luisk on disaininud valgusteid, mööblit, kelli jms. Mõned aastad tagasi kavandas ta kiipkaardilugeja Tallinna autobussidesse piletikompostrite asemele, aga millegipärast jäi see projekt täide viimata. Samuti on ta tegutsenud sisekujundajana.

Siiski on Luisk kõige rohkem disaininud valgusteid. Neist esimene, tudengina 1995. aastal loodud "Yuppie" toimib edukalt ka praegu. Lisaks valgustile kuulub "Yuppie" sarja veel kell ja CD-hoidja. Järgmisena 1997. aastal sündinud "Basic" seeriast on kujunenud oluline tähis nii autori enda kui ka kogu Eesti disainiajaloos. Neist lihtsa joonega valgusteist said kohe hitid, sest nad sobivad ühtemoodi hästi nii kodusesse kui ka avalikku interjööri.

Toona toodeti "Basicut" Eesti-Soome ühisettevõttes Rinaldo, nüüd vahendab sarja sisustussalong Dectona.

Praegu seostatakse vabakutselise disaineri Tarmo Luisu nime eelkõige 4Roomi toodetud valgustitega. Ta ongi endisele Estoplasti järeltulijale uue hingamise andnud.

"Kui mina nendega 2000. aastal läbirääkimisi alustasin, polnud vabrikul enam midagi nõukogudeaegsest hiilgusest järel ja nimigi ei õigustanud enam ennast," meenutab Luisk, kes peab end ka firma uueks ristiisaks.

4Room - võiks kõlada kui for room, ‘ruumi jaoks', selgitab ta nimeideed.

Esimesel aastal kavandas ta 4Roomis arvukalt valgustisarju. "Neid kogunes palju. Ma joonistasin kogu aeg ja igal õhtul vaatasime, millega võiks edasi minna. See oli väga intensiivne tööperiood, lausa disaini tootmine," meenutab Luisk.

Täna on 4Roomi esimesed seeriad "Artist" (‘kunstnik'), "Bumerang", "Candela" (‘küünal'), "Frame" (‘raam') ja "Kuup" oma selge väljapeetud stiiliga väga nõutud.

Luisu loomingus, olgu tegu valgusti, mööbliga vms, on iga detail põhjendatud, igal väiksemalgi vidinal on oluline funktsioon kanda - aga need ratsionaalsed asjad mõjuvad alati emotsionaalselt, need lummavad ega jäta ükskõikseks.

Tema "Maakera" on oma lihtsuses geniaalne - valgusallikat ümbritseva sõrestiku võib lauale panna, varna või lakke konksu otsa riputada. Ajakohane lühter "Ämblik" sobib ühtviisi vanalinna apartementi ja modernsesse kontorisse.

Luisu töörõõmust saavad osa ka tema disaini tarbijad. Tema uues, üpris suures valgustis "Saturn" võib igaüks ümber muna asetsevaid spiraaljuhtmega lampe vastavalt soovile suunata üles või lasta neid allapoole rippuma.

"Minu kui disaineri ülesandeks 4Roomis on kasutada neid piiratud võimalusi - keevitus, painutus, treimine ja värvimine - ja teha seejuures usutavaid asju," arutleb Luisk.

Talle meeldib 4Roomi kontseptsioon - kasvada elustiili pakkuvaks firmaks. Sellest lähtuvalt on firma alustanud ka mööbli tootmist.

Lisaks esikumööblile on Luisk kavandanud universaalse töölaua ja barokist inspireeritud tänapäevase kodukontori.

Kõik asjad ei lähegi tootmisse, mõned neist võivad jääda väikeseeriatesse ja seda olulisemad nad on, räägib tootedisainer.

Aga tema uitmõtete ja põneva fantaasiamaailma parimaks väljundiks on isikunäitused, kus disainer muudab tavaesemed kunstiteosteks. Järgmist näitust on oodata sügisel, disainiöö paiku.

Muide, eelmise suure isikunäituse "Natural Born Designer" Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis ning disainiloomingu eest pälvis Luisk 2005. aasta Kultuurkapitali aastapreemia.

Oma elukutsevalikut pole Luisk kunagi kahetsenud. Poisikesest peale on talle meeldinud nokitseda ja leiutada.

"Kui mu klassivennad meisterdasid Alfred Raadiku tööõpetusetundides alles puukujukesi, siis mina juba treisin metallist esemeid," meenutab ta.

Lisaks meeldib talle mõelda ja näitusteks ette valmistada. See protsess hoiab vaimu värske. "Kõige magusam on istuda laua taha ja hakata visandama," arutleb ta. Kavandamise järgmised faasid on juba tehniline töö, mida võiks keegi arvutis teha.

Seda kuuldes peab vist nõus olema ka nendega, kes deklareerivad: "Luisk on ju kunstnik, ta pole mingi disainer!"

Fotod: 4Room

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:28
Otsi:

Ava täpsem otsing