19. juuni 2007 kell 5:48

Eesti pürib NATO ja euroliidu küberturvalisuse eestvõitlejaks

Nii president Toomas Hendrik Ilves kui ka kaitseminister Jaak Aaviksoo leiavad, et Eesti peaks olema NATO-s ja Euroopa Liidus küberrünnakute ning -kuritegevusega seotud teemade algataja ning päevakorral hoidja, kirjutas Eesti Päevaleht.

“See annaks meile juurde turvalisust ja kindlustunnet, et küberjulgeolek ehk Tiigrikaitse on asi, millega Euroopa Liidus ja NATO-s pidevalt tegeldakse,” ütles president Ilves eile. Ilves lausus, et küberkuritegevus ei ole ühe või kahe riigi vaheline küsimus, vaid hoopis laiem probleem.

Ilvesel on enda sõnul hea meel vaadata, kuidas praegu sõnastavad küberkuritegevuse ohjeldamise probleeme eri ministeeriumide ametnikud. “Nagu olen kuulnud, arutab seda teemat lähiajal ka valitsus. Rahvusvaheliselt tuleb aga leida võimalikult palju liitlasi, kes mõistavad küberjulgeoleku olulisust.”

Kaitseminister Jaak Aaviksoo arvas, et Eestit kübersõja küsimustes eestvedajaks nimetada oleks liiga suuresti öeldud, ent kindlasti võib Eestit nimetada teema päevakorras hoidjaks.

Hetkel kuum