Eda-Liis Kann • 17. juuli 2007 kell 22:00

Hea elu suurendab impulssostude osakaalu

Et kaupluses tehakse väga suur osa ostuotsustest, kinnitab ka Inglismaal The Point-of-Purchase Advertising Institute'i uuring, mis ütleb, et 70 protsenti ostudest otsustatakse kaupluse riiuli ees. Uuringud kinnitavad ka, et suures kaubanduskeskuses on tarbija just toiduosakonnas reklaamsõnumitele enim avatud. Impulssostude kasvuga on väga kiiresti arenenud ka ostukohtades paiknevad meediakanalid.

Hinnanguliselt arvatakse, et 10 protsenti kogu meediaturust on alternatiivse meedia osakaal, samas 80 protsenti sellest annab jaekaubanduse sisemeedia kasutus.

Media House'i arendusjuhi Hanno Kindeli sõnul on Eestis ostukohas paiknev meedia selgelt kõige paremini väljaarendatud kanal, kuid siiski võiks seda võimalust senisest paremini ära kasutada.

Ka alternatiivmeedia lahendusi pakkuva meediaagentuuri Ambient Marketingi juht Kristjan Laja kinnitab, et kellel on parem väljapanek, parem kujundus või kelle sõnum on õigemas kohas, selle kasuks otsustatakse. "Tuleb vaadata brändi ja sihtgruppi ning leida kokkupuutepunktid," lisas ta.

Samas on Laja sõnul Eestis olukord, kus tavaliselt kasutatakse alternatiivseid meedialahendusi laheda ajaviitena ja enamik rahast läheb ikka standardsetesse lahendustesse. "Ma ei ütle, et Eestis tavameedia ei tööta, vaid n-ö tapeet ei tööta. Tulemusi andvaid reklaame, kus on väga hea tekst ja klipp, on väga vähe. Keskmine Eesti ettevõte ei saagi endale väga head klippi ja kujundust lubada," nentis Laja.

Ka maailma suurim meediatarbija Procter & Gamble teatas hiljuti, et alandab oluliselt telereklaami osakaalu. Sama tendentsi on Laja sõnul märgata ka Eesti ettevõtetes.

SEB Eesti Ühispank kulutab siseruumides tehtavatele reklaamidele oma reklaamieelarvest umbes 20%, sõltuvalt kampaaniast.

Firma kommunikatsiooni- ja turundusdivisjoni juhi Karl Multeri sõnul on sisereklaamikanalitele tehtavad investeeringud viimasel paaril aastal kahekordistunud. "Kõige kulukam on lennujaam, lisaks oleme kõvasti arendanud kontoripinna reklaame, paljudesse neist on installeeritud teleekraanid. Kasutame kontoreis ka suhteliselt julgelt erilahendusi," selgitas Multer. Kontorile lisanduvad ostetavad reklaamid kaubanduskeskustes, liikluse sõlmpunktides jmt.

Sisereklaame on kasutanud ka maanteeamet. Kampaania "Sõida kaine peaga" reklaamid paigaldati näiteks baaridesse ja söögikohtadesse. "Sisereklaam on liiklusohutuse sõnumi edastamise mõttes lisaväärtus välimeedia sõnumile," põhjendas turundusjuht Urve Sellenberg.

Hetkel kuum