23. oktoober 2007 kell 9:45

Kuidas sõita sama bensiiniga rohkem. 10 nippi

Naftahind lööb aina uusi rekordeid ning bensiini hinnad ronivad üles. Siin on veebilehe Daily Fuel Economy Tips vahendusel kümme nõuannet, kuidas sama bensiinikogusega on võimalik sõita rohkem ning säästa nii raha kui keskkonda. Enamasti pole vaja isegi sõiduharjumusi oluliselt muuta.

1.Kui pole vaja, ära sõida. Kui palju lühikesi (kilomeeter-paar) sõite teed sa nädalas? Kui sõidad supermarketisse ostma terve nädala toitu, on autoga minek mõistlik. Kui vajad vaid paari asja, siis võib olla saaksid minna rattaga või käia jalgsi mõnes väiksemas poes?

2. Kärbi aega, mil passid seisva mootoriga ummikus. Kui on selge, et foori taga tuleb oodata minut, siis on parem süüde välja keerata. Kümme sekundit paigalseisu töötava mootoriga kulutab sama palju bensiini kui üks käivitus.

3. Võta sujuvalt paigalt ning vaheta sujuvalt käike. Raske jalaga gaasitamine kulutab bensiini. Samas ei tasu paigalt võtta ka nii madalate pööretega, et mootor ägab. Seegi viib kütusekulu lakke.

4. Pea kinni piirkiirusest. Kihutamine suurendab kütusekulu.

5. Jälgi liiklust. Pidevalt kiirendamine ja pidurdamine raiskab bensiini. Jättes eessõitjatega piisava pikivahe on võimalik hakkama saada ilma pidurdamata ning liigsete käiguvahetusteta. Sujuv sõitmine aitab kütust säästa.

6. Hoolitse, et auto oleks võimalikult aerodünaamiline – aknad kinni, katuseluuk suletud. Samuti ei maksa auto külge panna lippe, ka tühi pakiraam katusel raiskab kütust.

7. Kui kiirus on kuni 50 km/h, siis tasuks kuumalaine ajal aknad alla lasta ning autot tuulega jahutada ning konditsioneerist ajutiselt loobuda. Kui sõidad kiiremini, hoia aknad üleval ning kasuta konditsioneeri.

8. Jälgi, et rõhk rehvides vastaks normile. Tühjavõitu kummid tõstavad auto kütusekulu 2-3 protsenti

9. Vaheta ära õhufilter. Vana filtriga sõitmine suurendab kütusekulu kuni kümme protsenti.

10. Ära hoia autos tarbetuid asju. Liigsed kilod suurendavad kütusekulu.

Hetkel kuum