29. oktoober 2007 kell 16:15

Leiti maailma vanim loom

Islandi rannikult välja kaevatud merikarpi peetakse maailma teadaolevalt vanimaks loomaks.

Teadlaste sõnul on limuste hulka kuuluv islandi hiilakarp umbes 405 kuni 410 aasta vanune ning võiks meile paljastada nii mõnegi pika eluea saladuse. Põhja Walesis asuva Bangori ülikooli uurijad leidsid karbi vanuse, loendades tema koja peal olevaid ringe, kirjutas BBC.

Guinnessi rekordite raamatu järgi oli siiani vanim teadaolev loom 1982. aastal leitud Antarktika 220-aastane merikarp. Mitteametlikult aga oli siiani vanim 372-aastane ühest Islandi muuseumist avastatud karp – praegu leitud merikarp on üle 30 aasta vanem.

Karbi sünni ajal valitsenud Hiina dünastia Mingi järgi nime kandev merikarp oli lapseeas ajal, kui Inglismaa troonil istus kuninganna Elizabeth I ning Shakespeare kirjutas oma surematud näidendid. Eestimaa taastus sel ajal Liivi sõjast.

Bangori ülikooli mereteaduste osakonna professor Chris Richardson ütles BBCle: "Karbi kojal olevate aastaringide põhjal on võimalik näha, et looma kasv on erinevatel aastatel suuresti varieerunud. See sõltub kliimast, merevee temperatuurist ning toiduvarudest. Seega saame karpi vaadates rekonstrueerida keskkonna, milles ta kasvas. Merikarbid on nagu pisikesed sensorid, kes istuvad merepõhjas ning salvestavad endasse signaale veetemperatuuri ja toiduvarude kohta."

Richardsoni sõnul võib leitud karp heita valgust küsimusele, kuidas mõned loomad nii vanaks elavad. "Bangori uurimisrühma huvitab eelkõige küsimus, kuidas need loomad on pääsenud vananemisega seotud paratamatust kulumisest. Üks põhjustest võib olla erinevus rakkude elutsükli pikkuses," ütles ta.

Hetkel kuum