Noora Olssoni põhjamaade miks

Elo Odres 07. november 2007, 00:00

Noora kontorisse jalutades mõtlen, kas oleks ebaviisakas küsida, kuidas tema Eestis elava soomlannana suhtub levinud ettekujutusse, et eestlannad on hoolitsetud ja naiselikud, soomlannad aga ühetaolised ja sootud? Õnneks võtab Noora selle teema ise jutuks: "Eesti naised on hästi naiselikud. Alati, kui mult küsitakse, kas ma olen eestlanna, võtan seda kui komplimenti." Soomes on naised Noora arvates meestega liiga sarnased: püksid, lühikesed juuksed, ja hoidku, et riiete alt midagi naiselikku paistaks! "Mulle meeldib, et naised on Eestis naised," ütleb Noora. "Mehed ja naised võivad küll olla üheväärsed, aga sellepärast ei pea olema ühesuguses vormis."

Kuna abikaasa Jonas on rootslane, siis on Nooral hea ettekujutus ka rootslaste stiilist. Noora sõnul on Rootsi inimesed oma välimuse suhtes vägagi tähelepanelikud. Nad jälgivad nii trende kui ka terviklikku muljet, samuti peab kõik olema väga puhas ja korras. Noora arvates on rootsi naised kohati liigagi trendikad: kehakujuga arvestamata pannakse moekad riided selga, hoolimata, mis sealt vahelt välja ripub.

Sama palju kiidusõnu, nagu eesti naistele, Eesti tugevamale sugupoolele Nooralt osaks ei saa. Kuigi selle kümne aastaga, mis Noora siin on elanud, on olukord tema sõnul kõvasti paremuse poole liikunud. "Kui ma siia tulin, ei teinud ma Eesti meestel algul üldse vahet: kõik olid kiilakad ja nahkjopedes," meenutab ta. "Nüüd aga on nooremad mehed juba väga kenasti hoolitsetud."

Noorale meeldivad praktilised ja kvaliteetsed rõivad. "Mul on väga liikuv elustiil ja kaks väikest last, ma ei saa olla iga päev väga sätitud," selgitab Noora. Talle on peamine end oma riietes hästi tunda. Noora stiili võib nimetada klassikaliseks, mida ilmestavad trendikad nüansid.

Üks oluline põhimõte Noora garderoobi kujundamisel on, et tal pole kunagi palju asju korraga kasutusel, aga see-eest vahetab ta oma rõivaid välja tihti. "Pärast ostmist kannan eset mõned kuud intensiivselt ja siis annan ära," selgitab Noora. Kaks korda aastas, sügisel suveriideid ja kevadel talveriideid ära pannes, sorteerib naine välja need asjad, mis on tema jaoks ammendunud. Abikaasa Jonas on seda nähes vahel öelnud, et alles ma ju ostsid selle jaki? "Ostsin küll alles kolm kuud tagasi, aga siis ma ka käisin sellega peaaegu iga päev," vastab Noora.

Üle jäävad riided annab Noora kas ühele oma tuttavale, kes jagab neid omakorda oma tutvusringkonnas laiali, või annetab lastekodudele.

Noora stiili kujundavad peale tema enda abikaasa Jonas, kes perfektsusele pürgiva rootsi pilguga vaatab, kas üldmulje on ikka comme il faut. Siis veel Soomes elav õde, kes Noora sõnul on väga moeteadlik ja alati kursis uusimate trendidega. "Me oleme sarnase kehakujuga, kuigi tema on minust väiksem," selgitab Noora. "Ta vaatab, mis temale sobib, ja ostab siis mulle paar numbrit suurema. Tema ostetud asjad sobivad mulle alati." Noora emal on Soomes ilusalong, tema hoiab tütart kursis, kuidas oma keha eest hoolt kanda.

Kindlasti mõjutab Noora stiili ka tema töö. balticEVENTil on palju välismaiseid kliente, kes on hästi kursis uusimate trendidega, mis Eestisse veel polegi jõudnud. "Me peame teadma, mis on parajasti in, mis out, mis on mujal maailmas moes," räägib Noora. "Me peame kandma kvaliteetseid rõivaid, see on osa firma näost, nagu kvaliteetsed reklaammaterjalidki."

Oma garderoobi täiendab Noora enamasti välismaal, sest seal on tavaliselt rohkem aega kui Eestis. balticEVENTil on Tallinnale lisaks kontor ka Riias. Kuna Jonase vanemad elavad Lõuna-Rootsis, lendavad Noora ja Jonas neile külla tavaliselt Kopenhaageni kaudu. Kopenhaageni vabameelne õhkkond meeldibki Noorale suurlinnadest kõige rohkem. Helsingis on Noora lemmikpood Maranello Kämp Gallerias. Seal on ta nii sage külaline, et müüjad juba tunnevad teda ja soovitavad sobivaid asju. "Mulle meeldib käia poodides, kus on hea teenindus, kus minuga tegeletakse," tunnistab Noora. Tihti käivad Noora ja Jonas ka Londonis ja Barcelonas, aga viimase suurema osturetke võttis Noora ette hoopis hiljutise Roomas viibimise ajal.

Noora on kindel, et poodi tuleb minna siis, kui on aega ja vastav tuju. "Siis silmad kohe näevad asju teistmoodi," kinnitab ta. Kõige mõttetum on minna poodi siis, kui sul on midagi vaja - võid olla peaaegu kindel, et siis sa seda asja ei leia. Palju ostab Noora ka lennujaamadest, sest seal on tal tavaliselt aega.

Eesti kaupluste valiku kohta Noora midagi halba ei ütle, peale selle, et lasteriideid siit küll otsida ei tasu. "Kui mul Eestis oleks aega poodides käia, leiaks endale üht-teist küll," arvab ta. Oma jalanõud ostab ta Soomest, kuna millegipärast on jalatsite valik siin ja üle lahe täiesti teistsugune ning Soome stiil meeldib Noorale rohkem.

Kaubamärkidest on Noora lemmikud Filippa K, Dolce & Gabbana, Tiger, Guess, Hugo Boss, Replay. Viimase teksaste suhtes on Noora enam-vähem kindel, et kõik mudelid talle sobivad, nagu oleks need tema järgi õmmeldud. Pesumärkidest on Noora eelistus La Perla.

Kuigi Nooral on ka kalleid disainerrõivaid, peab ta ostmisel firmamärgist olulisemaks, et asi talle sobiks ja et ta tahaks seda kanda.

Fotod: Indrek Susi

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing